Beta

Makron Srbiji donosi pet VAŽNIH poruka

Autor:

Tokom posete Srbiji predsednik Francuske želi da ukaže da je Pariz i dalje "značajan igrač na svetskoj političkoj i bezbednosnoj sceni" i da nije isključeno "da se ubuduće intenzivnije uključi u rešavanje kosovskog pitanja".

8
A- A A+
makron,francuska Foto: Tanjug/Salvatore Di Nolfi/Keystone via AP

Beogradski mediji uoči posete Emanuela Makrona Beogradu koja je najavljena za 15 i 16. jul, podsećaju da je do sada predsednik Francuske više puta davao "pesimističke izjave" o ulasku zemalja Zapadnog Balkana u EU.

POTVRĐENO: Makron 15. i 16. jula u Srbiji

Zato se postavlja pitanje da li će "predsednik Srbije otkraviti čelični stav svog francuskog kolege".

Mediji navode da Makron u Srbiju "donosi pet poruka": može li Srbija u EU pre 2028. godine, ima li plan da "pritisne Prištinu" da povuče takse, kako da se unapredi ekonomsku saradnja, a kako saradnja u bezbednosti, i saradnja u kulturi.

Tokom posete biće potpisano 20 sporazuma o međudržavnoj saradnji, većinom ekonomskoj, jer predsednik dolazi sa grupom francuskih privrednika.

Očekuje se da će se razgovarati i o bezbednosnom aspektu i biće preduzete mere u borbi protiv nedozvoljenog malokalibarskog i lakog naoružanja.

U okviru saradnje u kulturi akcenat će biti na promovisanju Frankofonije, a očekuje se i potpisivanje zajedničke deklarcije o mladima.

List "Poltika" saznaje da će francuski predsednik doputovati u Beograd iz Pariza, a ne iz Rusije, kako se ranije tvrdilo, i da dolazi bez supruge Brižit.

Detalji posete: Legija stranaca čuva Makrona u Beogradu

Po još nezvaničnom planu posete, "Politika" navodi da će francuski predsednik prvog dana na Aerodromu Nikola Tesla otkriti ploču kojom će biti obeležen proces modernizacije aerodroma kojim po koncesiji upravlja francuska kompanija "Vansi". Zatim će mu biti priređen zvaničan doček u Palati Srbija, a sledi razgovor sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Potom je planiran sastanak dve delegacije, a Makron će posetiti Novo groblje, Spomenik braniocima Beograda, Kalemegdan i Spomenik zahvalnosti Francuskoj, gde se "očekuje susret s građanima", piše "Poliltika".

Drugi dan posete Makrona će biti za još razgledanja Beograda i za razgovor sa Vučićem i mladima iz "regionalnog omladinskog centra".

Dolazak Makrona u Beograd "svakako jedan od najznačajnijih spoljnopolitičkih sastanaka" koje će Vučić imati ove godine, jer poslednji francuski predsednik koji je posetio Srbiju bio Žak Širak, 7. decembra 2001. godine.

Povezano

Sve vesti