mondo.rs

"Budžet za tim možda i NAJVEĆI u ISTORIJI KK Partizan"

Autor:

Ostoja Mijailović obećao je da će crno-beli u predstojećoj sezoni biti "daleko opasniji po konkurenciju". Zarada od prodaje Lendejla minimum 280.000 dolara. Posle zemunske Mladosti, saradnja i sa Vršcem.

"Budžet za tim možda i NAJVEĆI u ISTORIJI KK Partizan" Foto: MONDO/Vedran Ševčuk

Osim o finansijama, odnosu sa FK Partizan i drugim temama, koje su više političke nego sportske prirode, predsednik Košarkaškog kluba Partizan, Ostoja Mijailović, za zvanični sajt crno-belih je govorio i o aktuelnom prelaznom roku.

Partizan je dovođenjem Nemanje Gordića iz Budućnosti i Rašona Tomasa iz Sasarija (Vilijam Mozli još nije ozvaničen) najavio velike ambicije, a Mijailović ističe da će trofejni klub posle mnogo godina biti konkurentan u borbi za trofeje.

Mada, garancija nema ni sa "10 puta većim budžetima".

"Sportski direktor Nikola Lončar i trener Andrea Trinkijeri imaju svu slobodu u izboru tima i uživaju podršku svih struktura kluba da sastave ekipu koja će biti u skladu sa renomeom Partizana. Naravno, postoje finansijski okviri u kojima možemo da se krećemo, ali ti okviri su ove godine daleko iznad onoga što smo imali u sezoni 2018/19. Čak možemo reći da je obezbeđeni iznos za tim i stručni štab verovatno najviši ikada kada je u pitanju KK Partizan", poručio je Mijailović.

"Sa druge strane i tržišne cene igrača su veće, ali svakako je da smo ove godine u poziciji da budemo konkurentni. Da li ćemo uspeti da ostvarimo ambicije Partizana i želje svih kojima je crno-bela boja na srcu, da osvojimo ABA ligu, da napadnemo Evrokup? U sportu ni 10 puta veći budžeti od onog koji imamo nisu garant uspeha. Ali da ćemo se boriti i biti daleko opasniji po konkurenciju, hoćemo sigurno. I učinićemo sve da rezultati zadovolje naše navijače".

Uroš Trifunović otišao je na pozajmicu u Megu, a nezvanično se može čuti da ni situacija oko Marka Pecarskog nije sjajna, odnosno da i tu postoji mogućnost rastanka.

Partizan je u proteklih godinu-dve okupio veliki broj talentovanih igrača od 16, 17, 18 godina, za koje očigledno nema prostora da se iskažu u dva najvažnija takmičenja, gde ekipa nema prava na kikseve.

Ostoja Mijailović ističe da je i za to pronađeno rešenje, kroz saradnju sa dva KLS ligaša.

"Kao što je Partizan uvek mislio, i ove godine ćemo misliti na naše mlade igrače. Ne zaboravimo da je Partizan na pretprošloj sednici Upravnog odbora poslao KSS zahtev za povećanje broja dvojnih licenci i da je to usvojeno. Ove godine ćemo potpisati sporazum o poslovno-tehničkoj saradnji sa KK Vršac, tako da ćemo pored Mladosti iz Zemuna imati i Vršac, u kojem će Partizan moći da razvija svoje mlade igrače. Za njih je najvažnije da igraju i stiču iskustvo. Na taj način će postati spremni za izazov zvani prvi tim Partizana".

Partizan je u novijoj istoriji često znao da pronađe mlade ili ne toliko poznate strance, da ih afirmiše i "pošalje" u bogatije klubove, pri tom i da zaradi.

Takav je slučaj sa Džokom Lendejlom, mada među navijačima postoji nezadovoljstvo načinom na koji je otišao, tokom Superlige Srbije.

Mijailović objašnjava da se tako desilo jer Australijanac posle povrede skočnog zgloba "više nije bio u mogućnosti da igra za nas".

"U međuvremenu su se za njega zainteresovali i Žalgiris i još neki klubovi. Uostalom, vidite da trenutno igra Letnju ligu u dresu Milvokija. Partizan će od Lendejla svakako ostvariti višestruku dobit. Njegov ugovor u klubu je bio 96.000 dolara, a prihod koji je od njega već ostvaren iznosi 280.000 dolara. Očekivani prihod ukoliko Džok ovog leta ode u NBA će za klub biti dodatnih 250.000 dolara. Klub od 2014. godine i odlaska Bogdana Bogdanovića nije ostvario veći prihod na osnovu transfera i to je dokaz da ova uprava, kao što je i obećala, strogo vodi računa da klub ima i sopstvene prihode".

Ostoja Mijailović Foto: MN Press

NAŠA BORBA DAJE REZULTATE

Puno komentara navijača je bilo na temu načina na koji su završene ABA liga i Superliga Srbije, kao i o načinu na koji je klub u tim situacijama reagovao.

Sa vremenske distance od oko mesec dana, predsednik Partizana NIS je još jednom prokomentarisao "sporne" situacije.

"Sve što se desilo u ABA ligi, polufinalnoj i finalnoj seriji, kao i u finalu Superlige Srbije, mora da posluži kao primer, ne samo Partizanu, već svima koji se u zemlji i regionu bave košarkom, da takve stvari više ne smeju da se dešavaju. Najjednostavnije bi bilo da smo išli od medija do medija i ponavljali da je prema nama učinjena nepravda. Da, učinjena je! Svi to znaju! I protiv toga moramo da se borimo. Da menjamo stvari i u ABA i u KLS. Već su se određene promene desile, a očekujemo da ih bude još".

"Bili smo u grupi klubova koji su predlagali da se smeni menadžment ABA lige, koji je i smenjen upravo zbog dešavanja u finalima tokom protekle dve sezone. Posle sporne utakmice finala Superlige Srbije, na sledećoj sednici Skupštine lige sam kao predstavnik KK Partizan predložio da se uvede disciplinski sudija, po modelu koji je prisutan u ABA ligi i da se proširi predsedništvo za još tri člana, što je Skupština i usvojila. Ovo što smo učinili je vezano za moje prethodne izjave da ćemo se kroz institucije boriti za fer uslove i na takav način ćemo nastaviti da se borimo", rekao je Mijailović.

Ostoja Mijailović Goran Grbović Arena Foto: KK Partizan/Dragana Stjepanović

ZAŠTO U ARENU?

Partizan je bio jedan od timova koji su se borili za specijalnu pozivnicu Evrolige za sezonu 2019/20, a pobedio je Zenit.

Crno-beli će tako opet biti učesnici Evrokupa, a u takvoj situaciji se postavlja pitanje da li će selidba u Arenu biti preveliki "zalogaj"?

"Proširenjem Evrolige na 18 timova, pojavila se mogućnost da se klub prijavi za dobijanje tog jednog mesta koje je ostalo upražnjeno. Bili smo svesni da je konkurencija veoma jaka i da ćemo za protivnike imati klubove koji iza sebe imaju prave finansijke gigante, kao što je to slučaj sa Zenitom. Ipak, odlučili smo se da uđemo u tu trku i iz nje smo izašli uzdignute glave, jer smo učinili sve što je bilo do nas. Želim da se zahvalim ljudima u klubu koji su predano radili na prikupljanju dokumentacije i ispunjenju svih zahteva Evrolige u vezi sa dobijanjem specijalne pozivnice. Pokazali su veliko požrtvovanje i siguran sam da će se to klubu na duže staze isplatiti".

"Želim i da istaknem da mi kao klub nismo prešli u Arenu da bi se dodvorili Evroligi, već smo se nakon perioda stabilizacije dogovorili da nivo organizacije podignemo za stepenik više. Prelazak u Arenu je benefit koji smo dužni da obezbedimo našim navijačima. Izlišno je objašnjavati koliko je hala komfornija, pričati o broju parking mesta i infrastrukturi. Želimo da Partizan ponovo bude evropski premijum brend, a ovo su sada evropski standardi. Osim komfora, Arena nam pruža i puno novih mogućnosti kada je u pitanju prodaja sezonskih i dnevnih karata... Naš marketing tim završava plan promocije i prodaje sezonskih ulaznica, tako da će navijači uskoro pred sobom imati mogućnost da nam i na taj način pruže podršku".

Predsednik Partizana najavio je povlastice svima koji su "sezonske" kupili pre godinu dana, na taj način pomogavši klubu da već u julu dođe do dragocenih sredstava.

Povezano

Sve vesti