Tanjug,SRNA

RASTE TENZIJA oko Kipra: Evropska unija kažnjava Tursku

Autor:

Evropska unija je odlučila da privremeno zaustaviti razgovore sa Ankarom na visokom nivou i pregovore o sporazumu za avionski saobraćaj, a zamrznuće i finansiranje Turske za sledeću godinu.

1
A- A A+
eu, evropska unija Foto: Mondo/Stefan Stojanović

Razlog?

"Ilegalno" bušenje u potrazi za naftom i gasom u blizini obale Kipra, navodi se u nacrtu saopštenja EU u koje je Rojters imao uvid.

O zajedničkoj odluci, koja i dalje može biti promenjena, danas će razgovarati izaslanici članica EU u Briselu, sa ciljem njenog usvajanja tokom sastanka ministara spoljnih poslova Unije u ponedeljak, 15. jula.

Zalutala ruska raketa iz Sirije pala na Kipar!


"U svetlu neprestanih i novih protivzakonitih aktivnosti Turske, EU donosi odluku da suspenduje pregovore o Sveobuhvatnom sporazumu za avio-saobraćaj i saglasna je da se neko vreme ne održavaju dalji razgovori na visokom nivou", ističe se u nacrtu.

kipar turska Foto: YouTube/Life Health TodayU nacrtu se naglašava da je Evropski savet saglasan sa predlogom Evropske komisije da se za 2020. godinu smanji pomoć Turskoj pred pristupanje EU i poziva se Evropska investiciona banka da preispita aktivnosti vezano za zajam Turskoj.

Ukoliko Turska nastavi sa bušenjem, EU ističe da će biti spremna na uvođenje još restriktivnijih mera.

Povezano

Sve vesti