mondo.rs,Beta

Sergej Trifunović: U Srebrenici jeste bio genocid

Autor:

Lider Pokreta slobodnih građana Sergej Trifunović izjavio je danas povodom 24. godišnjice zločina u Srebrenici da to jeste bio genocid.

153
A- A A+
sergej trifunović, protesti Foto: Mondo/Stefan Stojanović

On je rekao da 11. jul treba da bude posvećen žrtvama i sećanju na mračan deo istorije koji ne sme da se ponovi.

"Zato na ovaj dan želim da još jednom ukažem poštovanje žrtvama genocida, jer to jeste bio genocid, kako su definisale Ujedinjene nacije kao međunarodni zločin namernog, potpunog ili delimičnog uništavanja nacionalnih, etničkih, rasnih i religijskih grupa", naveo je Trifunović.

GENOCID ILI MASAKR: Srebrenica 24 godine posle

On je ocenio da ljudi koji se danas najviše deklarišu kao patriote često pod parolom patriotizma brane najmračniju deceniju istorije, umesto da, kako je naveo, vole svoju zemlju i rade na tome da ljudima u njoj bude dobro.

Danas se navršavaju 24 godine od ulaska snaga Vojske Republike Srpske (VRS) u Srebrenicu, muslimansku (bošnjačku) enklavu u istočnoj BiH koja je formalno bila pod zaštitom UN.

Pokret socijalista ocenio je danas da Sergej Trifunović, koji podržava ratnog zločinca Jovu Divjaka, ubicu nenaoružanih vojnika iz Dobrovoljačke ulice, nema pravo da deli lekcije Srbiji.

U saopštenju Pokreta socijalista se navodi da je Trifunović "dotakao dno" svojom današnjom izjavom u kojoj je optužio Srbiju da je izvršila genocid u Srebrenici, a svojom sramnom izjavom nije uvredio samo svoju državu i narod, već i sve srpske žrtve.

"Da li će možda Trifunović i sutra osetiti potrbu da nađe bar jednu reč osude za poklane Srbe u srednjem Podrinju? Hoće li zatražiti da se zločinci osude? Neće, kao što nikada i nije", pitaju iz Pokreta socijalista.

Oni pručuju da neko ko može da svoj narod, koji je zaista doživeo pravi genocid, koji je doživeo Jasenovac, Jadovno i Bratunac, danas optuži da je on vršio genocid, taj nesumnjivo duboko prezire svoj narod.

PROČITAJTE JOŠ:

Ambasador: GENOCID u SREBRENICI, OVO očekujem od Srbije

Povezano

Sve vesti