mondo.rs

"Da priznamo genocid u Srebrenici?! Šta ćemo u EU!"

Autor:

Ministar bez portfelja Nenad Popović kaže da treba preispitati proces evropskih integracija Srbije, jer je pred nju, tvrdi, postavljen NOVI USLOV - o Srebrenici.

26
A- A A+

Nenad Popović Foto: MN Press/arhiva Nenad Popović (ministar, privrednik i bivši predsednik FK Partizan)


Iako je evropski put Srbije, stremljenje ka Evropskoj uniji, proklamovan sa najviših ržavnih pozicija, a to znači i od predsednika Srbije Aleksandra Vučića, kao i od predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić, ima i dalje protivljenja takvoj politici unutar Vlade Srbije.

Ministar bez portfelja zadužen u Vladi Srbije za inovacije i tehnološki razvoj i predsednik Srpske narodne partije (SNP), Nenad Popović, izjavio je danas da je pred Srbiju postavljen "novi uslov", a to da je Srbija "prizna da je u Srebrenici počinjen genocid".

Iako ne postoji zvaničan stav briselske administracije o tome, Popović je to izneo kao gotovu stvar i kaže da je zbog toga "neophodno preispitati dalji proces evrointegracije u cilju zaštite nacionalnih interesa Srbije i srpskog naroda".

Doduše, nemački ambasador u Srbiji Tomas Šib izjavio je danas da je stav Nemačke, ali i "ostalih članica EU" da je u Srebrenici počinjen "genocid" i da očekuje od Srbije da zauzme isti takav stav.

"Ističem dа u Srebrenici nije bilo nikаkvog genocidа i dа Srbi nikаdа neće prihvаtiti dа budu žigosаni kаo genocidаn nаrod. U Srebrenici je bilo zločinа, kаo što gа je bilo i nаd srpskim nаrodom koji strаdаnje svojih nevinih žrtаvа obeležаvа nа Petrovdаn u Brаtuncu", piše u izjavi Popovića dostavljenoj medijima.

Popović je napisao da "briselska birokratija za srpske žrtve ne pokazuje interesovanje" iako su "hiljade nevinih Srba, žena i dece, stradale od ruke zločinca Nasera Orića".

Međunarodni sud pravde u Hagu doneo je 2007. presudu kojom zločin u Srebrenici kvalifikuje kao čin genocida. Rezolucije o Srebrenici kojima se potvrđuje ta presuda doneli su parlamenti zemalja EU, Kanada, SAD i Australija.

Odlukom Evropskog parlamenta iz januara 2009. godine, 11. jul je proglašen Danom sećanja na genocid u Srebrenici.

Povezano

Sve vesti