mondo.rs

Kada u toku dana je najbolje da merite kilažu

Autor:

Želite da smršate, postavili ste sebi cilj i napravili plan. Evo kada da se merite, kako biste imali najbolji uvid u rezultate.

Kada u toku dana je najbolje da merite kilažu Foto: Guliver/Getty images, LightFieldStudios

Brojni su razlozi zašto kilaža može da varira tokom dana, zato ako ćete da se merite i na taj način pratite ima li napretka u mršavljenju, trebalo bi da znate nekoliko stvari i o merenju kilaže.

Najbolje i jedino merodavno je da se merite ujutru, čim ustanete – idite u toalet, obavite šta imate i izmerite se bez odeće na sebi, savetuje stručnjak iz oblasti gojaznosti dr Čarli Selcer.

Dr Selcer savetuje i da se merite svakog jutra, da biste imali neku konzistentnost, ali i predlaže da imate na umu da brojevi mogu da "idu" gore ili dole bez obzira na to šta ste jeli i koliko ste vežbali prethodnog dana.

"Težina koju vaga pokaže jednog dana je nebitna. Morate da pratite trend promene tokom vremena, tako da ono što vidite na vagi jednog dana posmatrate samo kao podatak".

Drugim rečima, kada ustanete i izmerite se, ne uzimajte broj kilograma kao "uklesan u kamenu" – pratite svoju kilažu nekoliko nedelja ili meseci svakodnevno, zatim pogledajte prosečan trend i imaćete bolji uvid u pravo stanje.

"Mršavljenje je proces i ne možete da očekujete nikakav dramatičan pad kilograma na dnevnoj bazi", ističe dr Selcer. "Sasvim je normalno da mršavite oko pola kilograma nedeljno, ali znajte i da neće svaka nedelja biti savršena, kao i da brzina mršavljenja zavisi od mnogo čega, uključujući i to koliko imate kilograma viška".

Tagovi:

Povezano

Sve vesti