mondo.rs

NOVA liga za SPAS srpskog rukometa!

Autor:

Asocijacija rukometnih klubova (ARKUS) se odvojila od RSS i počinje svoje takmičenje. Podrška iz srpske "kuće rukometa".

NOVA liga za SPAS srpskog rukometa! Foto: MONDO/V. Sukdolak

Takmičarksa sezona 2019/20 u Srbiju će doneti mnogo noviteta, a jedan od njih svakako je i zajednica rukometnih klubova, ARKUS, koja je osnovala istoimenu ligu.

Prvo zvanično obraćanje javnosti održano je u petak, u Klubu sportista na Partizanovom stadionu. Ispred predstavnika medija našli su se Saša Blagojević, Milorad Šolević, direktor lige, kao i generalni menadžer Dušan Živković. Svi su bili saglasni oko jedne stvari, a to je činjenica da se kroz ovaj projketa traže bolji dani srpskog rukometa.

"Imamo velike ambicije. Ovo je samo prvi korak od mnogih koje moramo da napravimo da bismo bili uspešni i prepoznatljivi. U tom cilju, krenuli smo od početka, od administrativnih stvari koje smo morali da uradimo, da izaberemo ljude koji će nas predstavljati, i koji će pokušati da pomognu da ovaj projekat uspe“, istakao je Saša Blagojević.

"Ovo je veliki iskorak u dosadašnjoj rukometnoj praksi da se konstituisala jedna zdrava osnova, koja će pomoći rukometnom sportu koji je prethodnih godina bio slab. Asocijacija rukometnih klubova prolazi kroz konstituisanje i u punom kapacitetu ćemo vrlo brzo sarađivati i donositi vrlo važne odluke koje će pomoći da se unapredi rukomet u Srbiji. Ovo je po prvi put da klubovi uzimaju sudbinu u svoje ruke, i imamo priliku da kroz jedan zdrav osnov koji smo projektovali nadograđujemo strukturu koja treba da traje", reči su direktora novoformiranog takmičenja Milorada Šolevića.

Dušan Živković, generalni menadžer lige istakao je da zajednica vodi računa o svemu, a tome u prilog ide i činjenica da je novi sajt u izradi i da će biti pušten u rad u najskorijem vremenskom periodu.

"Sajt je u izradi. Trudićemo se da rukomet stavimo tamo gde mu je i mesto. Prvi put imamo pravu zajednicu klubova, solidarnost i priliku da podignemo domaće takmičenja na mnogo viši nivo. Trudićemo se da budemo kako servis klubovima, tako i medijima".

Kada je reč o formatu samog takmičenja, prema rečima Saše Blagojevića, on u narednoj sezoni ostaje isti, ali je takođe i plan da se od takmičarske godine 2020/21 uvedu noviteti.

"Naredna sezona biće, po formatu takmičenja, ista kao prethodna. Isti broj klubova, a dva predstavnika će se takmičiti u regionalnoj SEHA Gazprom ligi, te će se nakon završenog ligaškog dela priključiti takmičenju u Srbiji, i zajedno sa četiri prvoplasirane ekipe formirati plej-of. Kada je reč o budućnosti, u palnu svakako imamo da se od sezone 2020/21 uvede pravilo da svaki klub bude dužan da nastupa u domaćem takmičenju. Naravno da imamo razumevanja za nastupe naših klubova u bilo kom evropskom takmičenju, ali mi želimo da zaštitimo integritet domaćeg takmičenja, koje će biti prioritet".

Za kraj, Milorad Šolević se osvrnuo i na medijsku pokrivenost kao i na sponzorstvo, istakavši da je ARKUS liga u konstantnim pregovorima sa spontzorima kao i predstavnicima medijskih kuća, koji bi dodatni mogli da pomognu podizanja rukometa na viši nivo.

(www.balkan-handball.com)

Tagovi:

Povezano

Sve vesti