mondo.rs

Pazite se: Ovo su simptomi alergije na sunce

Autor:

Evo kako da znate da li ste "samo" pocrveneli ili ste alergični na sunce.

Pazite se: Ovo su simptomi alergije na sunce Foto: Guliver/Getty Images/andriano_cz

Alergija na sunce je ozbiljna stvar, ali mnogi ne znaju koji su simptomi. Zapravo, to nije ozbiljno po zdravlje, ali može da bude uzrok bola i iritacije.

"Alergija na sunce je stanje koje se javlja na koži usled izloženosti suncu. Češće se javlja kod osoba koje imaju svetao ten, a obično se prvo javlja u proleće, na delovima tela koji su bili pokriveni tokom zime, a sada su izloženi suncu, poput ruku i vrata. Rani simptomi su svrab, crvenilo, otok i osip, koji može da se javi u formi malih izbočina ili plikova. To se dešava već nekoliko minuta nakon izloženosti suncu, ali može se javiti i nakon nekoliko sati", objašnjava dr Kler Morison.

Ona ističe da je teško dijagnostikovati alergije jer simptomi variraju, pa se kod jedne osobe može javiti osip, a kod druge otok, bez obzira na to što je koža prekrivena zaštitnom kremom.

Najvažnije kod alegije na sunce je da utvrdite da su simptomi izazvani sunčevom svetlošću. Da biste to testirali, prekrijte deo kože i vidite da li će se simptomi povući.

Pored bola i iritacije, alergija na sunce može da utiče na vaše zdravlje i na drugi način. Zbog alergije na sunce ljudi izbegavaju da izađu napolje, zbog čega može da se javi manjak vitamina D.

Najbolji način da zaštitite kožu, bilo od zračenja, bilo od alergijske reakcije, je da blokirate sunčeve zrake da prodru u kožu. Nosite prikladnu odeću, nanosite zaštitnu kremu sa visokim SPF faktorom i izbegavajte izloženost suncu kada je najjače. 

Kada izbegavate "okidače", simptomi alergije na sunce bi trebalo da prođu bez ikakvih lekova, za nekoliko dana. Ukoliko su simptomi baš ozbiljni ili uporni, idite kod lekara!

Povezano

Sve vesti