• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Stejt department: Odlični radnici plus, korupcija minus

Izvor Tanjug

Investiciona klima u Srbiji poslednjih godina se poboljšala zahvaljujući makroekonomskim reformama, većoj finansijskoj stabilnosti, poboljšanoj fiskalnoj disciplini i procesu pristupanja EU. Ali, neki veliki problemi su ostali nerešeni.

 Stejt department o poboljšanju investicione klime u Srbiji Izvor: MONDO/Ana Božović
Izvor: MONDO/Ana Božović

U najnovijem godišnjem izveštaju Stejt departmenta o investicionoj klimi u svetu, u delu o Srbiji, kaže se da je važan prioritet za vladu i dalje je privlačenje stranih investicija a da američki investitori pozitivno ocenjuju Srbiju.

investitori cene strateški položaj zemlje, dobro obrazovanu i isplativu radnu snagu, odlično poznavanje engleskog jezika, investicione podsticaje i sporazume o slobodnoj trgovini sa ključnim tržištima, pre svega sa Evropskom unijom.

Stejt department pohvalio Srbiju u novom izveštaju

Ekonomski prioriteti

Ukoliko Vlada Srbije sprovede obećane reforme tokom procesa pristupanja EU, poslovne mogućnosti bi mogle da nastave da rastu i u narednim godinama, smatra Stejt department u detaljnoj analizi. U izveštaju se dodaje da je Vlada Srbije označila ekonomski rast i otvaranje radnih mesta kao glavne ekonomske prioritete i posvetila se rešavanju velikog broja pitanja u vezi sa sporom tranzicijom zemlje ka tržišno orijentisanom kapitalizmu.

Stejt department ukazuje na to da američka ambasada u Beogradu često posreduje kod otvorenih pitanja, a da su srpski lideri kooperativni u takvim slučajevima.

Značajan rizik za investicionu klimu predstavlja nerešeno pitanje državnih preduzeća koja su veliki gubitaši, siva ekonomija, korupcija i neefikasan pravosudni sistem, navodi se u izveštaju i dodaje da zabrinjava i politički uticaj na odluke zvanično nezavisnih regulatornih tela.

Vlada Srbije uspešno je završila trogodišnji stend-baj aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom i premašila sve svoje fiskalne ciljeve za 2018. godinu, ističe se u izveštaju.

Stejt department konstatuje, međutim, da je došlo do usporavanja dodatnih reformi i kao primer navodi da je Srbija 2019. godine pala za pet mesta na Duing biznist listi SB i sada se nalazi na 48. mestu, pa je i ukupna ocena Stejt departmenta da je investiciona klima umereno poboljšana.

SAD: Napadi na Srbe ne prestaju!

Ne ulagati na Kosovo

Stejt department se u zasebnom delu bavio i Kosovom, za koje se kaže da je korupcija jedna od najvećih prepreka za privlačenje investicija. "Kosovo je usvojilo stroge zakone o borbi protiv korupcije, ali su do sada nastojanja vlade bila bezuspešna da istraži, krivično goni, uhapsi i konfiskuje imovinu korumpiranih pojedinaca", navodi se u izveštaju. U izveštaju se, takođe, navodi da je Kosovo u protekloj deceniji zabeležilo pozitivnu stopu ekonomskog rasta, u proseku skoro četiri procenta. Izveštaj Stejt departmenta ukazuje na niz razloga koji dovode u pitanje stabilan ekonomski razvoj Kosova, kao što je ograničena regionalna i globalna ekonomska integracija, nesigurno snabdevanje električnom energijom, slabu vladavinu prava, kao i korupciju, prenosi RTK2.

Ipak, navodi Stejt department u izveštaju da je ta pozicija bolja nego pre dve godine kada je Srbija bila na 59. mestu na Duing biznis listi.

Stejt department ističe da je na zakonodavnom polju, vlada usvojila značajan broj zakona o radu, izdavanju radnih dozvola, inspekcijama, javnim nabavkama i privatizaciji koji su doprineli poboljšanju poslovnog okruženja.

Digitalizacija pojedinih funkcija, kao što su izdavanje građevinskih dozvola, poreska administracija i e-potpis još nije donela dramatično ubrzanje procesa obrade, kaže se u izveštaju.

Naglašava se i da vlada smanjuje veliki broj zaposlenih u javnom sektoru, uglavnom kroz zabranu zapošljavanja kojaj nastavljena u 2018. godini.

U izveštaju se ocenjuje da su sektori koji bi mogli da imaju najviše koristi poljoprivreda i agro-prerada, upravljanje čvrstim otpadom, zaštita životne sredine, informacione i komunikacione tehnologije, obnovljivi izvori energije, zdravstvena zaštita, rudarstvo i industrija.

Stejt department konstatuje da žene u Srbiji generalno imaju podjednak tretman u poslovanju, kao i da vlada nudi različite programe za podršku ženskom preduzetništvu.

Investitori treba da prate vladino sprovođenje reformi, kao i vladine programe za podsticanje investicija, zaključuje Stejt department u izveštaju o investicionoj klimi u Srbiji.

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

mali mrav

"Odlicni radnici".., citaj,robovi za male pare,a ne bune se. :P U Rimu si morao da brines o svom robu,da ga hranis i lecis,ako hoces da ti radi. Ovde ih samo zamenis i teraj dalje. Sreca pa nema licitacija ko hoce za koliko da radi,cena bi bila jos niza za koliko bi ljudi radili na zalost. :(

special image