mondo.rs

Zašto treba da "preskočite" desert, iako niste gojazni

Autor:

Evo zašto bi možda trebalo da preskočite poslasticu – i nema veze sa linijom, već sa zdravljem.

Zašto treba da "preskočite" desert, iako niste gojazni Foto: Guliver/Getty Images/Domepitipat

Unos oko 300 kalorija manje dnevno može da smanji rizik od bolesti poput dijabetesa i srčanih bolesti, pokazalo je novo istraživanje. I to važi i za one koji imaju višak kilograma, ali i za one koji imaju zdravu telesnu težinu.

Istraživači sa Djuk univerziteta angažovali su 218 volontera koji su unos kalorija smanjili za četvrtinu, u periodu od dve godine.

Na kraju studije, ne samo da su izgubili na težini, već je rizik od metaboličkih bolesti bio znatno manji, a smanjilo se i zapaljenje u telu.

Iako ne mogu sa sigurnošću da objasne zašto, autori studije veruju da to ima veze sa smanjenim unosom kalorija, poput preskakanja poslastica u ishrani, i smatraju da je to dobro i za one koji imaju zdravu telesnu težinu.

Elem, i pre nego što problemi sa kilogramima dostignu nivo gojaznosti, konzumiranje više namirnica nego što nam je potrebno, posebno obrađenih namirnica, šećera, ugljenih hidrata... može da izazove zapaljenje u telu.

Zapaljenje je, kao što je već poznato, veliki faktor rizika za razvoj metaboličkih bolesti poput dijabetesa, ali i srčanih bolesti, Alchajmerove bolesti, kancera, i uopšte, ubrzava starenje.

I neke ranije studije sprovedene na životinjama su pokazala da smanjenje unosa kalorija za 10 do 40 odsto smanjuje rizik od bolesti i obolevanja od kancera.

Povezano

Sve vesti