mondo.me

Crnogorci obeležili Dan državnosti: Neće nama SPC...

Autor:

Dan državnosti obeležava se u znak sećanja na 13. jul 1878. godine, kada je Crna Gora na Berlinskom kongresu priznata kao samostalna drava, kao i na 13. jul 1941. godine - ustanak protiv fašizma. Ali, glavna tema 2019. je - SPC.

Crnogorci obeležili Dan državnosti: Neće nama SPC... Foto: MONDO/Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore

Centralna proslava povodom Dana državnosti Crne Gore i Dana ustanka crnogorskog naroda biće održana na gradskom trgu u Danilovgradu.

Crnogorski premijer Duško Marković izjavio je danas u Danilovgradu, na centralnoj proslavi povodom Dana državnosti Crne Gore i Dana ustanka crnogorskog naroda, da dva 13. jula iz istorije Crne Gore simbolizuju njeno trajanje i ocenio da su oni putokaz ka svetlom datumu - 21. maju 2006. godine, datumu održavanja referenduma o nezavisnosti.

Đukanović: Mantije će zameniti zatvorskim uniformama

RTCG prenosi da je Marković kazao da je na ogromnoj žrtvi predaka izniklo cveće za sadašnje pokoljenje Crnogoraca, iznevši tvrdnju da "nikada u svojoj istoriji Crna Gora nije bila stabilnija, prosperitetnija i uvaženija među svetskim narodima i državama".

"I danas ima onih koji su spremni da služe tuđim interesima, da crnogorsku nezavisnost vide kao prolaznu epohu do povratka pod tuđe skute. Danas se ne delimo na partizane i četnike već na one koji brane pravo Crne Gore da sama odlučuje i one koji je vide kao nečiji privezak i parče tuđe teritorije", poručio je Marković.

On je kazao i da će država crkveno pitanje rešiti demokratski na osnovu Ustava, zakona, a ne, kako je rekao, ničijom voljom i dekretom.

"Nećemo taj teret ostavljati generacijama koje dolaze. Zato u današnjoj Crnoj Gori nijedna crkva neće pisati zakone, već će morati, kao i svi drugi, da poštuje one zakone koje donosi demokratski izabrana vlast. Dakle crkvi božiji zakoni, Vladi i Parlamentu zemaljski", naveo je Marković.

Na svečanosti su govorili i predsednica Opštine Zorica Kovačević i predsednik SUBNOR-a i antifašista Crne Gore Zuvdija Hodžić.

Crnogorski predsednik Milo Đukanović je u četvrtak, na prijemu povodom Dana državnosti na Cetinju, poručio da je Crna Gora opet nezavisna država, ekonomski održiva i prosperitetna, koja već živi svoj evropski život, s realnim optimizmom zagledana u svoju evropsku budućnost.

On je kazao da 13. jul 1878. i 1941. godine svojim značenjem, rezultatima, vrednostima i svevremenim porukama usmeravaju veliki tok savremene crnogorske istorije.

"Zahvaljujući tim istorijskim međašima, i pregnućima današnjih generacija, Crna Gora je opet nezavisna, međunarodno priznata država, stabilna multinacionalna zajednica“, rekao je Đukanović

Povezano

Sve vesti