mondo.rs

Alergija na hranu kod odraslih: SVE što treba da znate

Autor:

Dijetetičari otkrivaju nekoliko uobičajenih mitova o alergijama na hranu kod odraslih.

Alergija na hranu kod odraslih: SVE što treba da znate Foto: Guliver/Getty Images/AndreyPopov

Dijetetičarka Kejt Di Prima kaže da odrasli često ne shvataju kada su neki simptomi povezani sa alergijom na hranu.

"Često me pitaju da li alergija može da se javi kod odraslih ljudi. Naravno da može. Nedavna istraživanja u SAD su pokazala da se skoro polovina alergija kod odraslih razvila nakon 18 godina".

Alergijska reakcija se dešava kada imuni sistem prepozna okidač, tj. alergen, a reakcija može da bude različita: od oticanja, preko svraba na koži, do poteškoća sa disanjem.

Alergija može da se javi u bilo kom uzrastu ili starosnoj dobi, bez obzira na to što ste neku namirnicu jeli "milion" puta. Reakcija može da se javi i na bilo koju hranu, ali najčešće su alergije na mlečne proizvode, kikiriki, orašaste plodove, školjke, ribu, susam, pšenicu i soju. Osim toga, alergije se češće javljaju kod žena, verovatno zbog hormonskih razlika.

Ako ste alergični na mleko, ne morate da izvegavate sve mlečne proizvode

Reakcija na mleko, kaže dijetetičarka, verovatnije je intolerancija, nego alergija. Ako imate simptome poput nadutosti, gasova, bola ili dijareje nakon konzumiranja mlečnih proizvoda, možda ste intolerantni na mlečni šećer, tj. laktozu.

To nije alergijska reakcija u kojoj učestvuje imuni sistem, ali nije loše da odete kod lekara i uradite alergo-test. Možda ćete morati da izbegavate laktozu i da konzumirate mleko i mlečne proizvode bez laktoze.

Izbegavanje alergena je jedini "lek"

Kod alergije na hranu, simptomi mogu da variraju od blagih do veoma ozbiljnih. Recimo, možete samo da oteknete, a možete i da doživite anafilaktički šok i da počnete da se gušite. Kakvi god da su simptomi, potrebno je da izbegavate okidač, tj. da ne jedete hranu na koju ste alergični.

Vežbanje može da izazove alergijsku reakciju

Postoji stanje koje se zove anafilaksa izazvana vežbanje i najčešće se javlja kod mladih odraslih osoba. Simptomi su crvenilo na koži, svrab, oticanje, poteškoće sa disanjem, znojenje, neprijatan osećaj u stomaku i nazalna kongestija, tj. zapušen nos. Kod nekih ljudi se simptomi javljaju samo zbog vežbanja, a ko drugih ako se pre vežbanja jede hrana koja izaziva alergijsku reakciju.

"Zamućene" misli, manje poznat simptom intolerancije

Umor, nemogućnost da se koncentrišete i funkcionišete kao inače, takođe mogu da budu simptomi intolerancije na hranu. Hemikalije u hrani, i prirodne i sintetičke, mogu da uzrokuju ove simptome. Ipak, dijetetičarka objašnjava da je ovo više simptom intolerancije nego alergije, ali je svakako stvaran simptom i potrebna je stručna pomoć da se utvrdi koja tačno hemikalija uzrokuje reakciju.

Povezano

Sve vesti