Tanjug

KORISNI SAVETI:Šta kada vas OLUJA zadesi U INOSTRANSTVU

Autor:

Vesti o olujama i poplavama su postale svakodnevica, pa evo nekoliko korisnih saveta šta uraditi ukoliko nas na odmoru u inostranstvu ili prilikom nekog izleta a zadesi vas nevreme.

7
A- A A+
grčka nevreme halkidiki Foto: Tanjug/Giannis Moisiadis/InTime News via AP

Najvažnije je sačuvati smirenost i odmah se skloniti sa otvorenog prostora, udaljiti od velikih staklenih površina i tendi i naći neki siguran zidani objekat, savetuje generalni sekretar Crvenog krsta Srbije Ljubomir Miladinović.

On je Tanjugu rekao da je najvažnija prevencija, odnosno da se ima u vidu da boravak u inostranstvu ne počinje samo odlaskom na odredište, već preduzimanjem određenih mera i pre toga, a koje bi mogle da preuprede problem.

MONDO na licu mesta! HAOS na HALKIDIKIJU, ima MRTVIH

Crveni krst - Uvek spremni

Govoreći o ulozi Crvenog krsta, on kaže da on najpre ima humanitarnu ulogu i odgovornost, a takođe bitnu ulogu ima i u pružanju prve pomoći. "Imali smo jako visoke temperature i mnoge takve okolnosti pokazuju da je potrebno da imamo elementarna znanja, a Crveni krst je na raspolaganju da uvek pruži pomoć i informacije u vezi toga", kaže Miladinović. Takođe, kada se dogode nesreće i kada se desi da se porodice razdvoje usled traženja bezbednih skloništa, Crveni krst im tada pomaže da se spoje i saznaju više informacija o članovima familije, ističe sagovornik Tanjuga.

Kako kaže, veoma je važno da se ima putno zdravstveno osiguranje, kao i kopija putnih isprava u slučaju da se usled neke nepredviđene situacije izgube dokumenti.

"Isto tako je važno da se građani raspitaju gde se nalazi najbliže diplomatsko konzularno predstavništvo, a osim toga bitno je da se prati i vremenska prognoza i upozorenja nadležnih službi u mestu u kojem odsedamo budući da su vremenske nepogode sve učestalije", kaže Miladinović.

Takođe, ako turisti planiraju neki izlet bitno je da delu porodice ili društvu koje ne ide sa njima kažu gde su se uputili, koliko planiraju da se zadrže i sa kim, kako bi znali na vreme sve to u slučaju da se desi nešto nepredviđeno.

Govoreći o tome kako da se snađemo u nevremenu, Miladinović kaže da je najznačajnije znati postupati.

"Osnovno je sačuvati smirenost, koliko god izgledalo teško, izbeći i najniži nivo panike, pronađi za sebe i one koji su oko vas na bezbedno mesto, biti u zaklonjenom prostoru, skloniti se od velikih staklenih površina, ne biti pod tendama, skloniti se sa otvorenog prostora u neki zidani objekat jer je tu najsigurnije", ističe on.

Halkidiki iz vazduha: Pogledajte plaže nakon nevremena

Kaže da je najvažnije da se najpre obezbedi mesto na kome ćemo biti bezbedni jer je to osnovni preduslov daljih postupaka.

Ističe da je otvoren prostor je uvek posebno izložen različitim vrstama opasnosti jer se sve više dešavaju munje, gromovi, jaki udari vetra...

Što se tiče ukazivanja pomoći, važno je da i za to postoje uslovi, odnosno da prostor bude čist bez opasnosti da tu nešto može pasti i povrediti kako osobu koja pruža pomoć tako i onog ko je vec ugrožen, i bitno je znati da pomoć mogu da ukažu samo osobe koje su obučene i znaju to da rade.

Povezano

Sve vesti