mondo.rs

ODLAZAK TV LEGENDE: Preminula Danka Novović

Autor:

Voditeljka Danka Novović preminula u 76. godini

ODLAZAK TV LEGENDE: Preminula Danka Novović Foto: MONDO

Legendarna voditeljka Televizije Beograd Danka Novović preminula je u bolnici na Bežanijskoj kosi u 76. godini.

Na televiziji Beograd radila je od njenog osnivanja 1958. godine. Otmenim držanjem i posebnom bojom glasa obeležila je televiziju u Jugoslaviji i Srbiji, ali i postala prva voditeljka kojoj je jedan muzičar posvetio pesmu.

Rođena je u Prokuplju 1943. godine. Njeno detinjstvo vezano je za Beograd gde je upisala Pravni i Filozofski fakultet, ali nije odabrala da se bavi ni advokaturom ni filizofijom. Rešila je da bude spiker.

U jednom intervjuu je otkrila da je sedam godina radila kao honorarac jer nije imala diplomu. Tokom novinarske karijere dospela je do mesta urednika Prvog i Trećeg dnevnika, ali je uprkos tome, sebe uvek doživljavala kao spikerku.

Njoj je Toma Zdravković pevao "Danka, Danka"

Gledaoci su je u toj ulozi obožavali. Voleli su je da je slušaju, ali i da je gledaju. Daleko je dopirala njena reč, baš kao i lepota. Završila je Danka i u jednoj pesmi: u čuvenom hitu Tome Zdravkovića "Danka". 

"Toma Zdravković je bio poslednji istinski boem kod nas. Srce je imao za sve, a inspiraciju tražio u ženama. Nekoliko puta sam vodila koncerte na kojima je on nastupao i, prema njegovom priznanju, on se mnogo zaljubio u mene. Nikada mi se nije udvarao jer je znao da između nas ne može da bude ništa", otkrila je pre nekoliko godina u jednoj emisiji.

Povezano

Sve vesti