Tanjug

"Srbi su KLALI, a Hrvati pazili da se ne isprljaju"

Autor:

Film u kojem Goran Višnjić igra Antu Gotovinu nije oduševio hrvatske medije. Pročitajte njihove kritike!

"Srbi su KLALI, a Hrvati pazili da se ne isprljaju" Foto: YouTube/PeopleTV

Štampa u Hrvatskoj nije imala mnogo lepih reči za film "General" Antuna Vrdoljaka, a "Jutarnji list" ocenjuje da to ostvarenje, koje je otvorilo festival u Pulu, politički i istorijski nije pošten film.

Najcenjeniji hrvatski filmski kritičar Jurica Pavičić u autorskom tekstu za taj list piše da onaj, ko bi po "Generalu" sudio, zaključio da nijedan hrvatski vojnik nikada nije ubio ni civila, ni zarobljenika.

"Ko je gledao novi film Antuna Vrdoljaka razume da u ratu nije stradala nijedna srpska kuća, ni pravoslavna crkva. Srpski vojnici Hrvatima režu vratove i kopaju oči, Hrvati paze da ne uprljaju uniformu. Zarobljenike ne muče induktorskim telefonima, nego dugim političkim pridikama," piše Pavičić.

On u tekstu navodi da su pljačke nakon akcije "Oluja" prikazane samo u jednoj jedinoj sceni - bez ubijanja.

"U toj sceni čestiti hrvatski oficiri zgranuto pošalju vojnike da pohapse pljačkaše," piše Pavičić.

Naglašava da su mnogi pretpostavljali kako će "General" biti ekvivalent partizanskim epopejama iz sedamdesetih godina, skupim filmovima koji su nastajali kada se tadašnji, baš kao i sadašnji sistem, suočio sa krizom identiteta.

"Vrdoljakov film nije iz 1973. godine, već ostavrenje iz 1947. Njemu nisu pandan 'Sutjeska' ili 'Vrhovi Zelengore, već staljinistički filmovi u kojima Staljin dodirom ruke popravlja traktor", piše Pavičić.

"Večernji list" navodi da je Vrdoljakov film sniman četiri meseca i da je u njega uloženo rekordnih skoro tri miliona evra kada je u pitanju hrvatska kinematografija. Od materijala koji nisu ušli u film nastaće i televizijska serija u osam nastavaka, koja će naknadno biti emitovana na HRT.

"Film 'General' stalno balansira između akcije i emocije, suvih činjenica i poniranja u patetiku", ocenio je "Večernji".

Povezano

Sve vesti