mondo.rs

Pevačica DVA PUTA pobedila rak: Ne smete da se predate!

Autor:

"Dva puta za samo četiri godine pobedila sam najopasnije oblike kancera i iz svake borbe izašla sam kao pravi pobednik", ispričala je u intervjuu za "Informer" pevačica Nada Obrić.

Pevačica DVA PUTA pobedila rak: Ne smete da se predate! Foto: MONDO/Mladen Nikolić

Za vreme NATO agresije 1999. godine saznala je da boluje od raka grlića materice, koji je nakon operacije i 25 zračenja uspešno izlečila. Međutim, već 2003. godine ponovo je obolela, ali ovog puta od melanoma, koji je, srećom, na vreme otkriven. Tokom obe borbe sledila je savete lekara, a u svakodnevnu ishranu ubacila je dosta voća, povrća i vitamina za jačanje imuniteta, piše ovaj list.

Prema njenim rečima, za rak na materici saznala je sasvim slučajno jer je, kako kaže, predosetila da sa njenim telom nešto nije u redu.

"Osetila sam da sam bolesna, iako nisam imala nijedan simptom. Sve se odigralo 1999, za vreme bombardovanja. Iako ni slutila nisam da je moje zdravlje ozbiljno ugroženo, otišla sam u prodavnicu i uhvatim sebe kako na kasi plaćam tri pidžame koje sam kupila, razmišljajući da će da mi trebaju pamučne pidžame u bolnici. Da me pitate zašto mi je to palo na pamet, ni dan danas ne znam. Ali ta moja intuicija bila mi je signal da krenem na analize. Prvo sam krenula od ginekologa jer nam je to bio kućni prijatelj. I nakon pregleda sve je bilo jasno. Tog jula sam se susrela sa jezivim neprijateljem", ispričala je poznata folk pevačica.

"S mužem sam otišla kod ginekologa. Odmah po doktorevoj faci sam videla da nešto ozbiljno nije u redu. Kada su stigli rezultati biopsije, lekar me pozove i kaže: 'Nale, kako si?'. Prekinem ga i kažem: 'Imam rak'. On odgovara: 'Ko ti je javio?' I tada je sve bilo jasno. Znala sam. Imala sam maligni tumor na materici i moralo je hitno da se operiše. Osećala sam se prazno, uplašeno, tužno, ljuto. Ali rekla sam sebi da nema predaje i treba da živim za svoju decu. I to svim ženama treba da bude na pemti, da ne smete da se predate niti potonete jer će vas bolest savladati. Operisana sam u GAK 'Narodni front' i intervencija je trajala više od četiri sata. Zbog napredovanja bolesti, osim materice, odstranili su mi jajnike i limfne čvorove. Nije mi bilo svejedno. A nakon toga su krenule muke. Imala sam 25 zračenja i to mi je baš bilo teško. Krenula sam da mršavim, na momente gubila snagu i plakala. Tih meseci plakala sam kao kiša. Ali nisam posustala", priča Obrićeva.

Ona je istakla da su joj u borbi sa opakom bolešću pomogli stručnost lekara, podrška porodice i vera u bolje sutra.

"Naravno da su tokom lečenja itekako bitni i ishrana i životne navike. Verujte mi da je to pola zdravlja! Prvo sam jela redukovanu ishranu, ali sam shvatila da mi to ne prija. Zatim sam jela isto što i svaki zdrav čovek – meso, supe, domaću slaninu, jaja, dosta voća i povrća, ali i vitamina jer je održavanje imunosistema jako važno. Jedino što sam svela na minimum bili su slatkiši i mlečni proizvodi".

NOVA BORBA SA RAKOM

Međutim, taman kada je pomislila da je pobedila kancer i da je dobila svoju životnu borbu, samo četiri godine kasnije, na dermatološkom pregledu, drugi put je doživela istu agoniju.

"Mislila sam da me nikada više neće snaći nešto slično i da sam se spasla raka. Ali, prevarila sam se. Na leđima sam primetila da mi je mladež koji imam od rođenja nešto čudan i jako sam se uznemirila. Iako mi nije smetalo, kao i prvog puta, moj osećaj mi je govorio da pod hitno moram kod lekara. Otišla sam na pregled i čim me je video, lekar je rekao da je to karcinom i da je stanje alarmantno. Bila sam slomljena i pitala se: 'Zašto baš meni, opet?' Kako je bio vikend, rekao je da me stave na program odmah u ponedeljak. I tako je i bilo, prva sam bila na listi jer je svaki trenutak bio dragocen. Uspešno je odstranjen i, srećom, nije bilo metastaza. Srećom, i za tu životnu bitku sam se izborila i sada živim punim plućima i na život gledam drugim očima. Zbog ovog kancera ne izlažem se suncu i koristim velike faktore za zaštitu od UV zračenja", ispričala je Obrićeva za "Informer" i poručila svima da idu redovno na preglede i da sve ono što je loše i nezdravo izbace iz svog života.

Podsetite se MONDO TV-a sa Nadom Obrić:

Izvor: MONDO

Povezano

Sve vesti