mondo.rs

Prvi put u istoriji: Španski timovi potrošili MILIJARDU

Autor:

Prošle su tek dve nedelje letnjeg prelaznog roka... i već rekord!

Prvi put u istoriji: Španski timovi potrošili MILIJARDU Foto: Tanjug/AP Photo/Manu Fernandez

Nema boljeg dokaza da su i timovi iz Primere finansijski ojačali!

Već posle dve nedelje od "otvaranja" letnjeg prelaznog roka, koji će na Pirinejima trajati do 2. septembra, španski klubovi oborili su sve dosadašnje rekorde i potrošili već preko milijardu evra na obeštećenja za pojačanja.

Naravno, nije u pitanju svetski rekord, Englezi su još u leto 2014. godine "probilu" magičnu brojku, ali u ovom trenutku su u zaostatku za klubova iz Španije.

Najviše novca potrošio je Real Madrid (303 miliona evra) investirajući u dolaske Luke Jovića, Edena Azara, Ferlana Mendija, Rodriga i Edera Militaoa, a najzanimljivije od svega je što ne žele da se zaustave na tome - potrošije još preko 100 miliona evra za jednog vezistu.

Na drugo mesto probila se Barselona (221 milion evra) posle dolaska Antoana Grizmana za 120 iz Atletiko Madrida, dok su upravo "jorgandžije" na trećem mestu.

Atletiko Madrid je potrošio 206,5 miliona evra u ovom prelaznom roku i u svojim redovima ima najskuplje pojačanje leta - u pitanju je Žoao Feliks iz Benfike za koga su platili klauzulu od 126 miliona.

Daleko na četvrtom mestu je Sevilja sa utrošenih 100 miliona na čak osam igrača, dok je peta Valensija sa investicijom od oko 90 miliona, od čega najveći deo ide na Maksija Gomeza.

Zanimljvo je da je za čitav prelazni rok 2018. godine potrošeno 866 miliona evra, godinu dana pre toga "tek" 600 miliona, a pitanje je koliko će samo narasti sadašnja brojka pošto je do kraja prelaznog roka ostalo još 50 dana.

Više novca od TV prava definitivno je podiglo kupovnu moć u Španiji, ali i dalje klubovi iz donjeg dela tabele ne mogu da isprate taj tempo i zadovoljavaju se "sitnim" investicijama.

Povezano

Sve vesti