Tanjug

PVO sistem "Mistral" od Francuza - OBARA u niskom letu

Autor:

Pet od dvadesetak sporazuma, koji su danas potpisani u Beogradu u prisustvu predsednika Francuske Emanuela Makrona i Srbije Aleksandra Vučića, tiče se vojne industrije.

18
A- A A+
Ilustracija Foto: MONDO/Stefan Stojanović IlustracijaPrema rečima vojno-političkog komentatora Miroslava Lazanskog, Francuska je generator zapadnoevrospke vojne industrije naoružanja.

Ona je, kako je kazao za RTS, po količini naoružanja i kvalitetu u NATO odmah iza SAD, jer ima ozbiljnu nuklearnu komponentu.

Lazanski je posebno izdvojio PVO sistem "Mistral", koji može da se instalira na rečnu flotilu, na Lazaru, Milošu i koristi se za obaranje letelica u niskom letu, a ima i mogućnost manevra za izbegavanje laserskog ometanja.

MAKRON:Da pokažem Srbima koliko ih cenim i VOLIM! UŽIVO


Planirano je da se taj sistem integriše u sistem PASARS čime će se sposobnost Vojske Srbije značajno podići.

U pitanju je najsavremenija tehnologija, i strateški cilj je da se vojska Srbije njime opremi, kako bi podigla sposobnosti da odgovori na savremene pretnje.

"Srbija je značajno ojačala svoju vojsku kupovinom PVO sistema "Mistral" od Francuske, rekao je Tanjugu ministar odbrane Aleksandar Vulin i istakao da politika predsednika Srbije o vojnoj neutralnosti daje rezultate jer, kaže, naša vojska može da nabavlja opremu i sa istoka i sa zapada što nije slučaj sa mnogim zemljama u svetu.

"Za nas je od velikog značaja da možemo i na ovaj način da pokažemo da politika predsednika Vučića o vojnoj neutralnosti daje rezultate jer mi možemo da se opremamo i sa istoka i sa zapada što mnoge druge zemlje jednostavno ne mogu da urade", rekao je Vulin.

Nakon što je država obnovila ratno vazduhoplovstvo, kaže Vulin, sada se počelo sa obnavljanjem i PVO odbrane što, kako je primetio, nije rađeno decenijama unazad.

"Kupovinom protiv-vazduhoplovnog sistema Mistral mi smo značajno ojačali našu vojsku, omogućili našim jedinicama da aktivno štiti sebe, da štiti naše nebo i pokazali smo da proces obnove neće ni jednog trenutka stati", rekao je Vulin.

Vojska Srbije je postala, ističe ministar, snažnija i modernija.

"Građani Srbije mogu da budu još sigurniji da će naša nezavisnost i naša sloboda biti sačuvani", rekao je Vulin.

Povezano

Sve vesti