mondo.rs

Makron: Đilas je ZAKASNIO za razgovor!

Autor:

Niko od srpske političke opozicije nije tražio da se razgovara sa mnom do jutros, a tada je bilo kasno da se to isplanira, rekao je francuski predsednik Emanuel Makron na pitanje "zašto se nije video sa Đilasom".

42
A- A A+
makron vučić obraćanje Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Na zajedničkoj konferenciji za medije srpskog i francuskog predsednika, Aleksandra Vučića i Emanuela Makrona, postavljena su i "nezgodna pitanja".

Pa to nema nigde, pa ni u Srbiji

Što se tiče bojkota parlamenta - srpski predsednik kaže da je parlament najbolje mesto za izražavanje stavova. "Ali ti koje pominjete (Đilas) nisu u parlamentu uopšte, jer za njih niko nije glasao. Ja bih zamolio Makrona da ih odmah sve primi, jer će da im poraste rejting a on će da čuje se te 'ingeniozne' ideje. Ali, ne može u Srbiji da na vlast da dođe neko ko ima 3,7 odsto podrške. Kada to bude praksa u nekoj zemlji u Evropi i mi ćemo je ovde uvesti", rekao je Vučić.

Novinar francuskog "Monda" (Le Monde) pitao je Makrona da li se razgovaralo o izveštaju Evropske komisije o primedbama Srbiji vezane za kontrolu medija, neostvarenu nezavisnost pravosuđa, kao i to što je opozicija napustila parlament. Pitan je i "kako je moguće da niste želi da se susretne sa liderima opozciije, kao što je gospodin (Dragan) Đilas?".

"O vladavini prava i izveštaju Evropske komisije sam veoma jasno govorio sa predsednikom Vučićem, i u Parizu i ovde. Želim da situacija bude poboljšana, naša želja da krenemo da radimo konretno sa EK. Uvek sam video želju Srbije da nepreduje i na tom polju", rekao je Makron.

Po drugom pitanju francuski predsednik je bio veoma otvoren.

Izvor: Tanjug

"(Srpska politička) Opozicija ima stalni kontakt sa našom ambasadom, juče je bila proslava našeg nacionalnog praznik i svi su bili pozvani i razgovarali sa ambasadorom. Ali, niko nije tražio da se u program posete uključi i razgovor sa mnom. Tek jutros je stiglo pismo, poziv da se razgorava sa Đilasom, ali tada je bilo suviše kasno i ništa se nije moglo učiniti. Trebalo je to poslati ranije. Što se mene tiče, uvek sam spreman za razgovor, a oni uvek mogu da razgovaraju sa mojim savetnicima", rekao je Makron.

MAKRON; Organizovaćemo poseban sastanak o Kosovu UŽIVO

Te teme je prokomentarisao i srpski predsednik. Aleksandar Vučić je rekao da je za vlast u Srbiji važno šta EK kaže u svom izveštaju.

Koga je DOVEO Makron, ko ga je DOČEKAO? (FOTO/VIDEO)

"Evropska komisija je pohvalila ekonomski napredak Srbije, govorila je o problemima koja se tiču vladavine prava i to nije ništa novo. Problem nezavisnosti pravosuđa je nastao još 2009. godine, partijskom promenom sudija i mi to još nismo uspeli da rešimo", rekao je Vučić. 

Izvor: Tanjug

Povezano

Sve vesti