• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MAKRON otišao, KOLIKO EVRA ĆE DOĆI?

Izvor mondo.rs

Delegacije Francuske i Srbije potpisale su 22 bilateralna sporazuma iz oblasti ekonomije, vojne industrije, obrazovanja i kulture... Šta je najvažnije?

Veoma važna poseta na diplomatskom nivou, u kojoj je jedan predsednik Francuske, druge vodeće zemlje EU, došao posle 18 godina u malu Srbiju, sa sobom ima i ekonomske i kulturne reprekusije.

Makron grmi s Kalemegdana: SRBIJA U SRCU, DANAS I ZAUVEK

Tokom posete Makrona u Beogradu su potpisana 22 dokumenta, mnogi od njih su svečana obećanja dobre namere i mogućnost perspektivne saradnje, ali neka bi zaista mogla da realtivno brzo donesu opipljive plodove koji se izražavaju u milionima evra.

Projekat već odmakao

Beogradski metro je prepoznat kao prioritetni infrastrukturni projekat za obe vlade, a potpisivanjem Izjave o namerama potvrđena je volja da se nastavi saradnja sa francuskim kompanijama, kao i da će biti nastavljeni razgovori o mogućnostima zaključivanja međuvladinog sporazuma, koji će se prevashodno odnositi na finansiranje francuskog dela prve faze projekta, navedeno je u saopštenju Ministarstva finansija. Sporazum o strateškom partnerstvu i saradnji potpisan je sa Vladom Francuske još 2011. godine, a izjave o namerama o projektu beogradskog metroa odmah nakon toga, kao i 2014. godine. Tim sporazumima predviđeno je posebno finansiranje u vidu donacije Vlade Francuske i realizacija prethodnih studija izvodljivosti, koje je francusko inženjersko-projektantsko preduzeće dostavilo u maju ove godine. Ežis je uradio studiju tražnje transportnih zahteva, predlog urbane integracije metroa i povezivanja sa drugim vidovima gradskog, prigradskog i međugradskog saobraćaja (voz, BG voz, tramvaj, autobus, trolejbus) na osnovu Smart plana iz 2016. godine i podloga dobijenih od javnih komunalnih preduzeća.

Direktorka Francusko-srpske privredne komore Sanja Ivanić skreće pažnju da je Francuska oduvek bila prisutna u Srbiji, te da je više od 50 odsto svojih ukupnih investicija na Balkanu realizovala upravo u našoj zemlji.

"U ekonomskom smislu, Srbija je oduvek bila najvažnija zemlja na Balkanu za Francuze. Međutim, u poređenju sa nekim drugim stranim investitorima, Francuska nije bila toliko prisutna, ali mislim da će nakon Makronove posete doći do preokreta i nadam se da ćemo uskoro imati još više francuskih kompanija u Srbiji", rekla je Ivanić za Tanjug.

Ovoga puta izgleda da su najveću premiju iz potencijalno dramatičnog poboljšanja srpsko-francuskih odnosa izvukli Grad Beograd i Vojska Srbije, ali ni ostatak Srbije ne mora biti uskraćen.

U ime Beograda potpisana je Izjava o namerama o realizaciji projekta izgradnje Beogradskog metroa, verovatno najvećeg infrastrukturnog projekta koji će ikada biti pokrenut u srpskoj prestonici.

Trenutna procena je da će ukupna vrednost radova iznositi oko 4 milijardi evra, od čega će prva faza, izgradnja prve linije od Železnika do Karaburme, koštati 1,3 milijarde.

Metro u Beogradu: Koštaće 4 MLRD EVRA, radovi od 2020.

VOJSKA SRBIJE: ZAPUŠENA RUPA U PVO

Srpska vojska je, s druge strane, pred popunjavanjem velike rupe u svojoj protivvazdušnoj odbrani, jer s Makronom je u Beograd došao i ugovor sa kompanijom NBDA o isporuci francuskih raketa "mistral".

Prema rečima vojno-političkog komentatora Miroslava Lazanskog, "mistral" je veoma prilagodljiv sistem koji može da se uklopi u rečnu flotilu, ali i na na srpskim vojnim proizvodima kopnenim vozilima "lazaru", "milošu". Gde god da se postavi, obaraće letelice u niskom letu, dronove, a sve uz mogućnost manevra za izbegavanje laserskog ometanja.

Detaljnije >>>PVO sistem "Mistral" od Francuza - OBARA u niskom letu

FRANCUSKA - NA PETOM MESTU LISTE NAJVEĆIH ULAGAČA U SRBIJU

Sa Makronom su u Beogradu stigli i francuski biznismeni, a to nije mala stvar jer ni dosad Francuzi ovde nisu bili beznačajni ulagači.

Koga je DOVEO Makron, ko ga je DOČEKAO? (FOTO/VIDEO)

Prema podacima Narodne banke Srbije, u periodu od 2010. do 2018. godine u Srbiju je ušlo 1,5 milijardi evra iz te zemlje. Ona se tako našla na petom mestu liste zemalja najveći ulagača u Srbiju.

A nije da ulaze u male poslove. Iz PKS podsećaju da su 2017. i 2018. godine dva najznačajnija projekta u Srbiji u koja je uložen francuski kapital bili koncesija beogradskom aerodroma "Nikola Tesla" od strane Vansi erports (ugovor težak 500 miliona evra za samu koncesiju, i obaveza ulaganja od 750 miliona evra), kao i ugovor o javno - privatnom partnerstvu za izgradnju postrojenja za preradu komunalnog otpada i sređivanje deponije "Vinča"što je dodeljeno konzorcijumu Suec-Itošu, vredan 300 miliona evra.

Savetnik predsednika PKS Mihailo Vesović ističe još jedan od važnih sporazuma za Beograd, ali i druge gradove u Srbiji - onaj o prečišćavanju voda koji je vezan za angažovanje kompanije Veolia koja je u tom poslu, kaže, jedan od najvećih globalnih eksperata.

Evo ko je privatni partner Grada za deponiju Vinča

Prema podacima PKS, francuske firme zainteresovane su za saradnju i investiranje u oblasti energetike (za projekte izgradnje mini hidrocentrala, kao i za investiranje u solarne elektrane i druge obnovljive izvore energije poput biomase), poljoprivrede, tekstilne industrije, saobraćaja, naročito po modelu javno-privatnih partnerstava i koncesija, zaštite životne sredine, informaciono-komunikacionih tehnologija.

U francuskim rukama: Tesla svečano predat Vansiju

A sa Francuskom se već prilično dobro trguje.

Ukupna robna razmena Srbije i Francuske u prvih pet meseci ove godine iznosila je gotovo 500 miliona evra.
Ovi sporazumi mogli bi dovesti do toga da ona raste i više od 13 odsto, koliko je tih pola milijarde evra bilo više nego u istom periodu prošle godine, koja je završila na 1,1 milijardi evra.

Prema podacima Privredne komore Srbije, pokrivenost uvoza izvozom iznosi oko 64 odsto, a Francuzima najviše izvozimo ("njihove" to jest Mišlenove iz Pirota) automobilske gume, potom smrznute maline, električne motore, propen. Uvozimo najviše lekove, pumpe, automobile, kaučuk, herbicide, kozmetiku.

Ovi sporazumi svakako će dovesti i do toga da se poveća broj firmi koja su kod nas stigle iz Francuske, odnosno s francuskim kapitalom. Sada ih je u Srbiji 392, od kojih su od početka godine počele da radi 13 novih. Prošle godine "pristiglo" ih je 33.

SVI POTPISANI SPORAZUMI

Beograd je dobio i Ugovor o otkupu toplotne energije između firme Beočista energija i Beogradske elektrane.

Razmenjeni su i Sporazum o kinematografskoj koprodukciji i Sporazum između Vlade Srbije i Vlade Francuske o statusu Francuske škole u Beogradu.

Te sporazume su u ime Srbije potpisali ministar finansija Siniša Mali, ministar odbrane Aleksandar Vulin, ministar kulture Vladan Vukosavljević, ministar prosvete Mladen Šarčević i gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić.

Među 22 potpisani su i Sporazum o saradnji Javnobeležničke komore Srbije i Visokog saveta javnih beležnika Francuske, kao i pismo o namerama o saradnji Komore javnih izvršitelja Srbije i Nacionalne komore javnih izvršitelja Francuske.

Mistrali nisu kupovina, oni su razvoj

Francuzi su i ranije pokušavali da nam pridaju PVO rakete kratkog i srednjeg dometa, ali ovoga puta moglo bi doći ne do trgovine već do obostrano korisne saradnje. Kako je pre mesec dana objavio specijalizovani portal Tangosix, dolazak "mistrala" bi značio pre svega posao za VTI (Vojnotehnički institut), koji bi radio integraciju sistema. U takvoj koncepciji Srbija bi dala "elektronske kutije", električne i druge instalacije za prenos signala i podataka. VTI bi razvio i interfejs za lansiranje raketa iz PASARS vozila. Radilo bi se o dve rakete, naravno našoj IC kameri i sistemu svoj-tuđ.

Takođe, potpisani su i sporazumi o saradnji između firme koja veoma uspešno iz Srbije posluje za ceo svet, Šnajder elektrik, i Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, kao i Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu.

Dve delegacije su potpisale su i Sporazum o saradnji u oblasti stripa, Administrativni sporazum u oblasti reforme javne administracije, upravljanja ljudskim resursima i profesionalnog obrazovanja i Administrativni sporazum o oblasti sporta.

Potpisani su i Memorandum o saradnji između Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ambasade Francuske u Srbiji i Francuskog instituta u Srbiji u borbi protiv predrasuda i diskriminacije u obrazovnom sistemu, Sporazum o saradnji u oblasti nastave francuskog jezika u obrazovno-vaspitnim ustanovama Srbije i Sporazum o donacija EVOFINDER.

Dve delegacije potpisale su i Pismo o namerama između francuske i srpske carine, Tehnički sporazum Ministarstva odbrane za ugovor sa MBDA, Memorandum o razumevanja između Beogradskog vodovoda i kanalizacije i kompanije Veolija i Memorandum o saradnji između RTE (operatora prenosnog sistema Francuske i EMS AD).

Potpisan je i Protokol o namerama između Akua Energy SAS, IEL OIE Balkan Renewable Energy i Pokrajinskog sekretarijata za energetiku, građevinarstva i saobraćaja AP Vojvodina u prisustvu Basiadi Wind doo za razvoj vetro-parka u Srbiji, Protokol o namerama između Proparco i Akua Energy SAS za finansiranje projekta vetroparka Basiadi i Protokol o namerama za razvoj projekata dubinske geotermike u Srbiji.

Komentari 58

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Vuk Sa Drine

Koliko sam procitao, jos ce oni zaraditi na nama prodajući nam oružje!

Aca

Necemo dobiti nista,dzaba se nadate sve ce ovan narod debelo da plati!!Najzalosniji smo u Eu a ovi se loze da sa ovakvin nesposobnjakovicima moze biti nesto cccvvv

Repac Plandiste

Za Srbiju ne znam ali za Plandiste je dogovoren dolazak Pezoa i sklapanje aviona Miraz, znaci investicija od nekih pet koma tri milijarde evra i to sve u narednih dve, dveipo godine.

special image