mondo.rs

Bugarska i Turska NAJJEFTINIJE porodične destinacije

Autor:

Turska i Bugarska su najjeftinije porodične destinacije u Evropi, prema izveštaju Post Office Travel Money.

Bugarska i Turska NAJJEFTINIJE porodične destinacije Foto: Guliver/Getty Images/Balate Dorin Ilustracija

Post Office Travel Money svake godine upoređuje cene odmora u različitim mestima, a sada su uporedili cene boravka u 15 vodećih evropskih odmarališta.

Prema ovom izveštaju, najveći trošak za roditelje na odmoru su hrana i piće, a najjeftinija destinacija je Sunčev Breg u Bugarskoj, gde su cene 14 odsto niže nego prošlog leta.

Post Office Travel Money piše da četvoročlana porodica za 35 evra ovde može da jede, da svi popiju po piće, kafu, čašu piva, vina ili neki sok. Poređenja radi, isto to, doduše bez piva i kafe, u Marmarisu u Turskoj košta oko 47 evra.

Ovaj izveštaj pokazuje da su cene na Ibici, u Zadru, Nici i Sorentu i do tri puta više.

Ono što se u Bugarskoj može dobiti za 35 evra, na Ibici košta oko 107, isto toliko i u Zadru, u italijanskom Sorentu čak 144 evra!

Veliki pad cena – jeftinije je za trećinu u odnosu na prošlu godinu – primetan je u Algarveu u Portugalu, pa je to sada jedna od najjeftinijih porodičnih destinacija.

Kosta del Sol je najjeftinije odmaralište u Španiji, ali je ipak za oko 30 odsto skuplje od Algarvea.

Kada je reč o zabavi u vodi (iznajmljivanje pedalina, ronjenje...) i cenama plažnog mobilijara, najjeftiniji je turski Marmaris - oko 38 evra košta ukupno deset stvari na plaži, uključujući igračke za igranje u pesku, repelent, sladoled, ležaljke i suncobran, masku za ronjenje, kremu za zaštitu od sunca, pedalinu...  Cene su znatno "pale" i u Sorentu (12 odsto niže u odnosu na prošlu godinu i sada je 103 evra) i na Ibici (17 odsto niže u odnosu na prošlu godinu i sada je nešto više od 103 evra).

Najskuplja zabava je na plažama u Nici, gde sve to košta oko 117 evra.

Ipak, Post Office Travel Money ističe da je najveći porast cena u odnosu na prošlu godinu primetan u Grčkoj i Hrvatskoj.

"Porodice koje posete Krit platiće 13 odsto više nego prošle godine – skoro 81 evro, a u Poreču će za ovih 10 stvari na plaži platiti 11 odsto više nego prošle godine – skoro 82 evra", piše u izveštaju.

Povezano

Sve vesti