Tanjug

"Srpski agresori" - evo zašto prete HRVATSKOM portalu

Autor:

Hrvatski portal Morski dobio je prethodnih dana od čitalaca niz uvreda, zbog vesti o zemljotresu u Australiji, u kojoj je epicentar potresa označen međunarodnom oznakom - crvenom petokrakom.

10
A- A A+Neki od čitalaca portal su zbog toga nazvali "srpskim agresorima", "teroristima", "komunjarama", napisao je glavni urednik portala Jurica Gašpar.

I drugi portali, koji su pisali o nekom zemljotresu isto su prošli.

"Razlog je racionalnom i bistrom mozgu, najblaže rečeno - bizaran; screenshot grafičkog izveštaja s kartom i oznakom epicentra podrhtavanja tla, koji je označen petokrakom", naveo je Gašpar.

Prema njegovim rečima, crvenu petokraku kao oznaku izabrali su grafičari web stranice CSM/ENSC, iza koje stoji Evropsko-mediteranski seizmološki centar, osnovan 1975. u Strazburu, i njome se označavaju svi epicentri na svim stranama sveta.

Crvena zvezda označava podrhtavanje koje nastaje na dubini do 40 km, žuta za dubine od 40-80 km, zelena od 80-150 km, plava od 150-300 km i ljubičasta za nastanak potresa na dubinama većim od 300 km.

"Sledeći put kad bude negde treslo, imajte to na umu. Nema teorija zavere, a nisu udbaši, Srbi, ni komunjare. Stvar je zapravo puno prizemnija - epicentar gluposti u nečijim glavama", napisao je Gašpar.

Srbi i Hrvati: Mogu li normalno? (I zašto ne)

Povezano

Sve vesti