mondo.rs

NOVA PRESUDA ZA UBISTVO TATONA: Opet 12 godina!

Autor:

U Višem sudu u Beogradu izrečena presuda Dejanu Puzigaći, čije je monaško ime Sava, povodom optužbi da je učestvovao u ubistvu francuskog navijača Brisa Tatona u Beogradu 2009. Dobio 12 godina zatvora.

45
A- A A+
bris taton, tabla Foto: MONDO, Petar Stojanović

U danu kada je u poseti Srbiji predsednik Francuske Emanuel Makron, presuda u slučaju ubijenog Brisa Tatona, navijača Fudbalskog kluba Tuluz, koji je sa prijateljima došao u Beograd da bodri svoj klub i nije se vratio u svoju zemlju.

Jedan od onih koji je bio optužen za učešće u tuči danas je ponovo osuđen. Na identičnu kaznu zatvora kao i u prvom suđenju.

Suđenje Puzigaći ponovljeno je po nalogu Apelacionog suda u Beogradu.

Ovo je treća po redu prvostepena presuda Puzigaći, pošto mu je tri puta ponovljano suđenje.

I na novu presudu i Puzigaća i tužilaštvo imaju pravo da se žale Apelacionom sudu u Beogradu.

Taj sud je početkom decembra 2018. ukinuo prvostepenu presudu Višeg suda, a kojom je on i prošle godine bio osuđen isto na 12 godina zatvora.

U prvom postupku, koji je vođen protiv više izgrednika zbog smrti Tatona nakon što je napadnut u Beogradu na Obilićevom vencu, Puzigaća je prvostepenom presudom bio osuđen na 32 godine zatvora, ali mu je kazna odlukom Apelacionog suda 2012. godine smanjena na 14 godina.

Puzigaća, koji se tereti za krivično delo teško ubistvo u saizvršilaštvu, i dalje je u pritvoru Okružnog zatvora u Beogradu u kojem se nalazi od izručenja iz Grčke, gde je uhapšen nakon višegodišnjeg bekstva.

Nakon izručenja iz Grčke njemu je dozvoljeno ponavljanje krivičnog postupka, odnosno novo suđenje sa pravom žalbe.

Tokom skrivanja Dejan Puzigaća se zamonašio u ruskom manastiru na Tajlandu i uzeo monaško ime Sava.

Ubistvo Tatona: NAVIJAČ U ODORI izručen Srbiji!

Taton je teško povređen u tuči navijača Partizana i Tuluza iz Francuske pred neposredan fudbalski meč ta dva kluba. Napad se dogodio na Obilićevom vencu u centru Beograda 17. septembra 2009. godine, a 11 dana kasnije je preminuo u bolnici.

Napadač na Tatona se zamonašio u Grčkoj

Na početku ponovljenog suđenja u aprilu 2017, Puzigaća je negirao učešće u tuči, tvrdeći da uopšte nije bio na Obilićevom vencu u vreme nereda i tuče navijača Tuluza i Partizana.

U slučaju ubistva Tatona, Đorđe Prelić, koji je takođe u odsustvu bio osuđen na 15 godina zatvora, zimus je novom pravosnažnom presudom osuđen na 10 godina zatvora.

Puzigaća: U životu nisam video Tatona

Prelić je pet godina bio u bekstvu do hapšenja u Španiji koja ga je izručila Srbiji 2014. godine.

Osim Puzigaće i Prelića, ostalih 12 optuženih za ubistvo Tatona su ranije osuđeni na zatvorske kazne i već su pušteni iz zatvora na uslovni otpust ili su izdržali zatvorske kazne.

Puzigaća je nakon hapšenja prebačen u Centralni zatvor u Beogradu, a kaznu služi u monaškoj odori. Kao monah pojavljuje se i na suđenjima.

Povezano

Sve vesti