mondo.rs

Hrvatski kritičari: U Puli je najbolji bio SRPSKI film!

Autor:

U Pulskoj areni pušteni su samo hrvatski filmovi, dok su drugi "zaradili" gori tretman.

Hrvatski kritičari: U Puli je najbolji bio SRPSKI film! Foto: MONDO/Mario Milojević

Pulski filmski festival otvorio je pre tri dana kontroverzni film o Anti Gotovini "General", a za Zlatnu arenu boriće se čak tri filma iz Srbije.

"Šavove" Miroslava Terzića, "Reži" Koste Đorđevića i "Teret" Ognjena Glavonića publika neće moći da vidi pod vedrim nebom u prelepoj Pulskoj areni, već se projekcije organizuju u Istarskom narodnom pozorištu.

"Za ovakvu selekciju i tretman filmova krivca treba tražiti u Zlatku Vidačkoviću", pišu hrvatski mediji. Pobunu pre festivala u javnosti izazvalo je negodovanje udruženja reditelja, koji su se povukli iz veća festivala, a nekoliko reditelja i kritičara odlučilo je da će svoje nagrade premestiti s festivala. U ovogodišnjem žiriju zbog toga nema nijednog reditelja.

"U Puli po tradiciji igraju i strani filmovi koje je kao manjinski partner sufinansirao hrvatski HAVC (Hrvatski-audio vizuelni centar, nešto kao Filmski centar Srbije, prim. aut.), a ove ih je godine deset. U drugim zemljama takvi se filmovi obično takmiče ravnopravno s domaćim, ali za Pulu je to preavangardan korak. To je šteta, jer su neki od tih filmova ove godine zaista dobri i sigurno bi bili veća atrakcija u Areni od većine hrvatskih. To naročito važi za makedonski film 'Bog postoji i ime mu je Petrunija' Teone Strugar Mitevski, koji je na Berlinalu izazvao pravu euforiju publike. U istom su programu i dva vrlo dobra srpska filma - 'Šavovi' Miroslava Terzića i 'Teret' Ognjena Glavonića. Ovaj drugi je verovatno i najbolji film koji se uopšte može u Puli videti", zapažaju novinari "Jutarnjeg lista".

Uz domaće i "poludomaće" naslove, tu su i strani filmovi. Među njima je tako i najnoviji Almodovarov "Nada i slava" i biografski film o Rudolfu Nurejevu "Bela vrana", koji je sniman u Beogradu. U Studentskom programu naći će se i hrvatske premijere dva mlada srpska kratkometražna ostvarenja. U pitanju su "Dinosaurus" Siniše Cvetića i "Šafarikova 19" Lane Pavkov. Na ovogodišnjem izdanju Pulske filmske akademije učestvovaće i projekat srpskog sitkoma "Mrnjavčevići" Anđele Lazić i Lane Radošević

Tagovi:

Povezano

Sve vesti