mondo.rs,Tanjug

Beograd: OBUSTAVLJENA parničenja u Prvom osnovnom sudu

Autor:

Parnično odeljenje Prvog osnovnog suda u Beogradu ne radi od 24. juna zbog poplave u sudskoj zgradi u Bulevaru Nikole Tesle 42a (bivša zgrada Aeroinžinjeringa), koja je usledila nakon obilnih kiša.

2
A- A A+
ilustracija Foto: Mondo/Stefan Stojanović ilustracija

Rad suda je onemogućen, suđenja se ne održavaju, jer je iz bezbenosnih razloga isključena struja, ali kako kažu za Tanjug u sudu, predmeti nisu oštećeni, niti uništeni.

Sud će ponovo raditi nakon što se u potpunosti osuše poplavljene prostorije i sanira nastala šteta, mada u sudu ne mogu da prognoziraju kada će to biti.

Uprava suda je zbog toga privremeno organizovala posao koji se tiče neodložnih i oročenih radnji sa drugih sudskih adresa i osnovnih sudova, a tiču se predaje pismena, ekspedovanja odluka, međunarodne overe dokumenata Apostil, izdavanja uverenja iz nadležnosti osnovnog suda...

Trenutno se radi na sušenju prostorija u koje je prodrla kišna kanalizacija, pa nakon što one budu u potpunosti osušene i sanirana šteta, sud će biti u mogućnosti da pusti u rad električnu mrežu, kao i servere koji se koriste za automatsko vođenje predmeta (program AVP) i ponovo otpočne sa radom u punom kapacitetu.

Tada će biće poznato i da li postoje oštećenja i u kojom obimu na električnoj računarskoj opremi i mreži, kao i serveru suda.

Ročišta koja su zakazana od 24. juna do daljnjeg, za sada izvesno do 21. jula, ne održavaju se pred ovim sudom, a stranke će biti blagovremeno obaveštene pisanim putem o novim terminima zakazanih ročišta, rekla je za Tanjug portparol suda Bojana Stanković.

Tačan broj ročišta koja su ili će biti odložena u ovom trenutku nije poznat, ali Stanković kaže da je u pitanju 15 sudećih dana u građanskoj materiji.

KRIVIČNO ODELJENJE RADI NORMALNO...

Kada su u pitanju Krivično odeljenje, Odeljenje za prethodni postupak i Odeljenje za izvršenje na osnovu verodostojne isprave Prvog osnovnog suda u Beogradu, njihov rad se odvija neometano i prema rasporedu, na sudskoj adresi Bulevar Zorana Đinđića broj 104.

"Sudije i sudsko osoblje iz građanske i izvršne materije, dolaze redovno na posao i preduzimaju sve radnje na predmetima u skladu sa novonastalim uslovima za rad. Takođe je organizovan i popodnevni rad u zgradi Prvog osnovnog suda na adresi Zorana Đinđića broj 104, odakle se ekspeduju i razvode odluke, zavode novi predmeti, pismeni podnesci stranka i preduzimaju sve ostale radnje na predmetima", napomenula je Stanković.

Na istoj adresi mogu se neposredno predati sva pismena u postupcima pred Prvim osnovnim sudom, dok se međunarodna overa dokumenata Apostil i puna legalizacija javnih isprava se privremeno (do ponovnog uspostavljanja rada suda) vrše u zgradi Trećeg osnovnog suda u Beogradu, na adresi Bulevar Mihaila Pupina broj 16, dodala je Stanković.

Takođe, izdavanje uverenja iz nadležnosti osnovnog suda građani mogu zahtevati pred Drugim osnovnim sudom u Beogradu i Trećim osnovnim sudom u Beogradu.

Uverenja o lišenju poslovne sposobnosti ne mogu izdavati do ponovnog uspostavljanja rada suda, naglasila je Stanković.

Povezano

Sve vesti