mondo.rs,Tanjug

Buduća "šefica" EU: KLIMATSKE promene u PRVOM planu

Autor:

Kandidatkinja za predsednicu Evropske komisije Ursula fon der Lajen založila se danas za snažniju ulogu EU u borbi protiv klimatskih promena, ostvarivanju socijalne pravde i jednakost i za vladavinu prava i efikasniju spoljnu politiku EU

Buduća "šefica" EU: KLIMATSKE promene u PRVOM planu Foto: Tanjug/AP Photo/Jean-Francois Badias


Ona je istakla da je njen cilj ujedinjenje i jačanje Evrope.

Predstavljajući svoj program pred poslanicima Evropskog parlamenta u Strazburu, koji će večeras glasati o njenoj kandidaturi, Fon der Lajen je u prvi plan stavila pitanje klimatskih promena i najavila da želi da radi na ”klimatski neutralnoj Evropi do 2050. godine”.

”Najveća odgovornost, ali i mogućnost za Evropu su klimatske promene”, rekla je ona.

Fon der Lajen je najavila Zeleni sporazum za Evopu već u prvih 100 dana svog mandata i obećala značajnu povećanje finansiranja tog cilja.

Potom se osvrnula na jačanje ekonomije u EU i socijalnu pravdu dostupnu svim građanima EU.

”Predložiću fond za one koji su najviše pogođeni. Ambiciozni smo, nikoga ne ostavljano iza sebe i nudimo perspektivu”, kazala Fon der Lajen.

Ona je naglasila neophodnost jačanja malih i srednjih preduzeća, fer poreze i založila se za to da ”ekonomija služi ljudima”, a ne obratno.

”Zalagaću se za socijalnu pravdu, obezbediti da se rad isplati i da svako ko radi puno radne vreme može da živi pristojan život”, poručila je Ursula fon der Lajen u Strazburu.

Zatražila je bolju zaštitu za sve koji izgube posao usled ekonomskih turbulencija i obećala da će raditi u cilju većih mogućnosti zapošljavanja mladih i utrostručiti budžet za Erasmus.

Poseban deo govora Ursula fon der Lajen je posvetila ženama i rodnoj ravnopravnosti.

”Mi predstavljamo polovinu populacije i želimo ravnopravno učešće”, kaže Fon der Lajen.

Ona je obećala da će, ukoliko bude izabrana za predsednicu Evropske komisije, uspostaviti punu rodnu ravnopravnost u toj instituciji.

Ursula fon der Lajen, koja je nemačka ministarka odbrane, posebno se osvrnula na pitanja vladavine prava, Bregzit i spoljnu politku EU.

”Vladavina prava je nakbolji instrument za zaštitu slobode u EU. Nema kompromisa u poštovanju vladavine prava i nikad ga neće biti”, poručila je ona, dobivši veliki aplauz poslanika u Evropskom parlametu.

Založila se za bržu i efikasniju spoljnu politiku EU i u tom cilju predložila usvajanje odluka kvalifikovanom većinom među zemljama članicama, što je takođe dočekano apluzom evroparlamenatraca.

Govoreći o Bregzitu, kandidatkinja za buduću predsednicu Evropske komisije kaže da je sprema da prihvati dalje odlaganje datuma izlazaka Velike Britanije, ukoliko je to potrebno iz opravdanih razloga.

U oblasti migracija Fon der Lajen je podsetila na zakonsku i moralnu obavezu spašavanja života i pozvala na ”empatiju i odlučnu akciju” kada su u pitanu politika azila, zaštita granica i borba protiv organizovanog kriminala.

Govor pred poslanicima Evropskog parlameta u Strazburu Ursula fon der Lajen završila je porukom ”Živela Evropa”, koju je izgovorila na engleskom, francuskom i nemačkom jeziku.

Glasanje o kandidaturi Ursule fon der Lajen predviđeno je za 18 časova.

Povezano

Sve vesti