mondo.rs,Beta

Javila se Kolinda: NIJE TAČNO, naši policajci su HUMANI

Autor:

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović izjavila je danas da hrvatska policija u kontroli državne granice pri sprečavanju ilegalnih migracija postupa zakonito i humano.

8
A- A A+

Kolinda Grabar Kitarović Foto: YouTube/printscreen/AP Archive Kolinda Grabar Kitarović

"Sredstva prisile prema prekršiocima zakona primenjuje u najmanjoj mogućoj meri", izjavila je Kitarović nakon što su svetski mediji kritikovali njene izjave o migrantima i policijskoj brutalnosti u Hrvatskoj.

"Oštro odbacujem pokušaj re-interpretiranja izjava vezanih uz pitanja zaštite hrvatskih granica od ilegalnih migracija", navela je predsednica u pisanoj izjavi povodom pisanja svetskih medija i reakcije Hjuman rajts voča (HRW) na intervju koji je dala za švajcarsku televiziju SRF.

Ona je navela da “hrvatska policija u obavljanju poslova kontole državne granice, samim time i granice EU pri sprečavanju ilegalnih migracija postupa zakonito, profesionalno i humano, a sredstava prisile prema prekršocima zakona primenjuje u najmanjoj mogućoj meri koja je neophodna za zaštitu sigurnosti policijskih službenika i za obavljanje njihovih zadataka”.

"To su činjenice koje nikakve igre reči, krivi prevodi ili iz konteksta izvučeni delovi izjava ne mogu i neće promeniti", napisala je Kitarović.

Svetski mediji ŠOKIRANI izjavom KOLINDE!

HRW je u ponedeljak saopštio da je Grabar Kitarović u intervjuu za švajcarsku televiziju SRF od 9. jula priznala da hrvatska granična policija nezakonito proteruje migrante u BiH, kao i da u nekim slučajevima primenjuje silu.

Oni su u pismu predsednici Hrvatske tražili da ta zemlja odmah prestane sa nelegalnim proterivanjem migranata i tražioca azila na hrvatsko-bosanskoj granici, u nekim slučajevima silom, i zatražili da od nje da naredi istragu o tome.

Direktor HRW za Evropu i centralnu Aziju Hju Vilijamson istakao je da je izjava predsednice Hrvatske u suprotnosti sa ranijim negiranjem hrvatskih službenika, ali odgovara nalazima Hjuman rajts voča, agencije UN za izbeglice i drugih organizacija.

Gardijan objavio snimke: Hrvati "leše" migrante! VIDEO

"Vraćanje migranata po kratkom postupku iz članice Evropske unije u zemlju koja nije članica bez prethodnog razmatranja pružanja zaštite i uz primenu sile krši nekoliko zakona EU, kao i UN konvenciju o izbeglicama", navodi se u pismu objavljenom na stranicama HRW.

Povezano

Sve vesti