mondo.rs

NOVA "PREMIJERKA" EVROPE: Šta Ursula kaže o Z.Balkanu

Autor:

Nemačka političarka i dojučerašnja ministarka odbrane te zemlje, Ursula fon der Lajen, izabrana za novu predsednicu Evropske komisije.

4
A- A A+
Ursula van der Lejen, fon der Lejen Foto: AP Photo/Jean-Francois Badias

 Za nju je glasalo 383 od 733 prisutna poslanika Evropskog parlamenta, skupštinskog tela EU koji broji 751 poslanika.

Fon der Lajen je u svom političkom programu, između ostalog, potvrdila evropsku perspektivu tzv. Zapadnog Balkana, saznaje Tanjug u Briselu.

Uvek uz Merkel

Nova predsednica Evropske komisije ima 60 godina i dolazi iz redova nemačke konzervativne Hrišćansko demokratske unije (CDU), na čijem je čelu kancelarka Angela Merkel. U političkim vodama je od 1990. godine, a nemački mediji je opisuju kao blisku i "uvek vernu" kancelarki. Fon der Lajen je rođena u Briselu. Otac joj je svojevremeno bio premijer Donje Saksonije, a Ursula 2003. godine postaje ministarka za socijalna pitanja te nemačke savezne države. U predsedništvo CDU ulazi 2004. godine, a 2010. godine postaje zamenica predsednice partije. Ursula fon der Lajen je slovila za naslednicu Angele Merkel na čelu CDU, ali i naslednicu generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga. Ursula fon der Lajen je lekar po profesiji i ima sedmoro dece.

Buduća predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je u svojim političkim smernicama, dokumentu dostavljenom evropskim poslanicama pre glasanja, navela da eli da potvrdi evropsku perspektivu za Zapadni Balkan i naglasila važnost nastavaka reformskog procesa za ceo region.

"Delimo isti kontinent, istu istoriju, istu kulturu i iste izazove. Izgradićemo i istu budućnost zajedno", poručila je fon der Lajen u pisanom dokumetu.

U razgovoru sa poslanicima EP, predsednica Evropske komisije ocenjuje da vrata EU moraju da ostanu otvorena za buduća proširenja.

Puna sam poštovanja prema naporima koje su zemlje Centralne i Istočne Evrope sporovele i koje sprovode u cilju ulaska u EU, Šengen zonu i Evrozonu. Moj stav je da to mora biti nagrađeno čim ispune kriterijume", poručila je Fon der Lajen.

Dobivši poverenje višeod polovine poslanika novog saziva Evropskog parlamenta, dosadašnja nemačka ministarka odbrane kreće u sastav novog saziva Evropske komisije koji bi trebalo da stupi na dužnost 1. novembra.

Svi predloženi komesari moraće da obave razgovore sa Evropskim parlamentom pre nego što budu postavljeni na nove dužnosti.

DAJE OSTAVKU PA KAKO BUDE: Der Lejen odlučila

Ursula fon der Lajen je predstavljajući svoj politički program obećala novu Komisiju koja će biti sastavljena od jednakog broja muškaraca i žena.

Pored rodne ravnopravnosti fon der Lajen se u svom političkom programu založila za vodeću ulogu EU u borbi protiv klimatskih promena, za jačanje socijalne pravde, ekonomiju koja radi za građane, digitalizaciju Evrope, solidarnost i jačanje jedinstva unutra EU kao i jaču i efikasniju ulogu EU u svetu.

Merkel umesto Junkera? Makron kaže "da"

Povezano

Sve vesti