mondo.rs

PRVA RAKETA sa Zapada u Vojsci Srbije: Paljba, MISTRAL

Autor:

Poseta francuskog predsednika Makrona Srbiji ostaće zabeležena i po tome da su potpisani ugovori o nabavci francuskih raketa kratkog dometa "mistral" za Vojsku Srbije. Dugo očekivano krpljenje "rupe" u srpskom PVO je pred okončanjem.

24
A- A A+

Foto: Screenshot/Youtube/MBDA

Ministarstvo odbrane Srbije najavljuje da će Vojska dobiti verziju "mistral 3 plus", s nešto većim dometom i sistemom za samonavođenje, koji je veoma otporan na elektronsko ometanje.

Vojska Srbije, kao i njena prethodnica JNA, dosad su koristile gotovo isključivo ruske rakete. Ovo je prva zapadna raketa u sistemu naše vazdušne odbrane, ako se ne računaju neke američke "vazduh-zemlja" nabavljene davno za potrebe avijacije, piše "Politika".

Izvor: Youtube/MBDA

Dokazana efikasnost

Laki prenosni raketni sistemi imaju pristojnu tradiciju i veliku upotrebu. Pokazali su se u izraelsko-arapskim ratovima, zatim došli glave Sovjetima u Avganistanu, gde su američki "stingeri" s lakoćom obarali ruske helikoptere i avione. Korišćeni su i u jugoslovenskim ratovima, gde je od njih najviše štete imala JNA, ali i Britanci i Francuzi, kojima je upravo tako u Bosni oboren po jedan avion "harijer" i "miraž 2000".

"Mistrali" su zapravo pešadijske rakete, iako se mogu ugraditi gde god vam padne na pamet - na vozila, helikoptere, brodove...

I upravo je ugradnja na vozila predviđena sporazumom Srbije i Francuske. Tačnije, radi se o integraciji na domaći sistem PVO PASARS (protivavionskki samohodni artiljerijsko-raketni sistem), kao dodatak na oklopno vozilo sa protivvazdušnim topom.

PASARS sistem je smešten na oklopljenoj šasiji "FAP 2026BS/AV" sa pogonom na šest točkova. Na oklopljenoj tureli integrisan je švedski top "bofors" od 40mm i dve domaće rakete kratkog dometa RLN-IC sa infracrvenim samonavođenjem.

Sama raketa "mistral" ima dužinu od 1,86 metara, prečnika je 90 mm, i ispaljuje se efikasno na daljinu do 6 km. U bojevoj glavi teškoj 2,95 kg je snažan eksploziv pomešan sa kuglicama velike gustine od tungstena. Raketni motor pogoni projektil brzinom od 2,6 maha.

PVO sistem "Mistral" od Francuza - OBARA u niskom letu

Nabavka "mistrala", nažalost, može da znači i da je došlo do zastoja razvoja sistema sa domaćom raketom "RLN-IC", potekle iz ruske rakete vazduh-vazduh "r-13m". Međutim, dobra stvar je što će integraciju i ovde raditi domaća pamet, odnosno Vojnotehnički institut (VTI). Znači, rakete će biti francuske, ali sve okolo će ipak biti "naše".

"Mistrali" su u naoružanju nekih armija Evrope, Južne Amerike i Afrike, ali i jedne od, silom prilika, najiskusnijih armija na svetu - izraelske.

Ove rakete dolaze nam kao dodatak i zamena za ruske portabl sisteme "stela 2 m" i "šilo". Pogotovo za one prve, koje smo pre desetak masovno uništili na nagovor Amerikanaca (u strahu da ne padnu u ruke svetskih terorista koji bi njima mogli da obaraju putničke avione).

MAKRON:Da pokažem Srbima koliko ih cenim i VOLIM! UŽIVO

S "mistralima" naša PVO dobija oružje kojim može da se brani na bliskom odstojanju, gde je trupna PVO (jedinice koje su u sastavu pešadijskih jedinica) najtanja. Nekadašnje topove od 20 mm su povučeni, kao i legendarne "prage" (dupli protivavionski top od 30 mm češke proizvodnje), koje su ipak morale da budu vraćene u opticaj, jer drugog nije bilo.

Dolazak "mistrala", ističe "Politika" treba gledati i u široj slici - spoljnopolitičkoj i geostrateškoj. Prve zapadne rakete dolaze u zemlju koja svoju vojnu moć zasniva na ruskoj tehnologiji. Već to je pokazatelj težnje Zapada da se Srbija "vrati" pod njegovo okrilje, odakle je pomalo skliznula od devedestih godina prošlog veka.

Povezano

Sve vesti