mondo.rs

Neće biti OBAVEZNOG vojnog roka, za sada

Autor:

Ministarstvo odbrane navodi da neće biti obaveznog vojnog roka u 2020. godini, ali ne isključuju mogućnost da će ta odluka biti doneta u nekom trenutku.

12
A- A A+
ilustracija Foto: Mondo/Goran Sivački ilustracija

Potparol Ministarstva odbrane i Vojske Srbije major Milan Gujanica navodi da je vraćanje vojnog roka politička i ekonomska odluka i ne može biti doneta bez uvažavanja svih faktora koji na nju utiču.

“Uvođenje obaveznog služenja vojnog roka nije predviđeno za sledeću godinu i sva druga tumačenja su proizvoljna i senzacionalistička”, ocenio je Gujanica za "Kurir".

MA KAKAV NATO: "Srpska vojska među najboljim na svetu"

Prema njegovim rečima ima mnogo indikatora koji ukazuju na to da državni vrh ozbiljno razmišlja o obnovi služenja vojske.

Vojni analitičar Aleksandar Radić, ipak, očekuje da će ta odluka biti doneta u nekom momentu.

“Tema je bila vruća i prošlog leta, biće i ovog, verujem da treba vremena za pripremu javnog mnjenja jer uvođenje jedne obaveze koja je jednom ukinuta jako je teško sprovesti u jednoj naciji”, ističe Radić.

Putin najavio ukidanje obaveznog vojnog roka!

Prema njegovom mišljenju Srbija, da bi održala sistem odbrane kakav ima, mora da određeni broj mesta u mirovnom sastavu i pasivnu rezervu popunjava ljudima koji sa na obaveznom služenju vojnog roka.

“To je ozbiljna tema i veće su šanse da se to uvede, nego da se odustane od te ideje”, zaključuje Radić.

Povezano

Sve vesti