mondo.rs

200.000 SRBA radi po dva posla da bi PREŽIVELO

Autor:

“Muka me je naterala da radim dva posla”, to najčešće ističe 200.000 ljudi u Srbiji koji su zbog egzistencije prinuđeni na takvu odluku.

6
A- A A+
stres, posao, glavobolja, obaveze, kafa, umor Foto: Guliver/Getty images plus/Poike

Prema podacima Evropske statističke agencije taj broj se povećao oko 80 odsto, što je Srbiju stavilo na vrh liste koja pokazuje trend rasta radnika sa dodatnom zaradu.

Stručnjaci ističu da je u Srbiji mesečna potrošačka korpa veća od prosečne zarade , što potvrđuje činjenicu da je građanima zaista potrebno da rade više poslova kako bi mogli da prežive.

Imate zanat? ŠVAJCARCI VAPE ZA VAMA

Prof. Vladimir Grečić smatra da je drugi razlog ovakve situacija što je mnogo građana u Srbiji zaduženo u bankama jer su kreditima kupovali stanove I automobile.

Prema njegovom mišljenju jedna plata nikako ne može biti dovoljna da pokrije i dug i osnovne troškove života, što bitno utiče na odluku da se trži još jedan posao.

Grečić objašnjava da ovakav trend nije samo karakterističan za naše podneblje, na isti način razmišljaju i drugi narodi, čak i Amerikanci.

Sindikalci traže da minimalac "skoči" na 31.000 dinara

Ako je suditi po oglasima za posao, trenutmo se najčešće traže prevodioci, fotografi, šminkeri, vozači, magacioneri, dadilje, električari, negovatelji starijih, frizeri, šankeri.

U omladinskim zadrugama ističu da su najprivlačniji poslovi koji se rade do četiri sata, ali su takve ponude jako retke i najčešće su vezane za promocije i fizikalne poslove, piše "Politika".

Posao za studente – dnevnica najmanje 1.600 dinara

Povezano

Sve vesti