Fonet

Preminuo cenjeni srpski akademik - Nikola Hajdin

Autor:

Inženjer građvinarstva i akademik Nikola Hajdin preminuo je danas u Beogradu posle kraće i teške bolesti, saopštila je Srpska akademija nauaka i umetnosti (SANU).

Preminuo cenjeni srpski akademik - Nikola Hajdin Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Hajdin je rođen 1923. godine, "bio je mostograditelj, van Akademije i u samoj Akademiji", navela je SANU.

Za dopisnog člana SANU Hajdin je izabran 1970. godine, za redovnog 1976, predsednik SANU bio je u tri mandata od 2003. do 2015. godine.

Bio je profesor i dekan Građevinskog fakulteta u Beogradu, gde je i doktorirao 1956. Pored toga bio je i gostujući profesor na Saveznoj visokoj školi u Cirihu od 1971. do 1973. godine i gost-naučnik Švajcarskog udruženja za čelične konstrukcije.

Hajdin je bio predsednik Jugoslovenske grupe Međunarodnog udruženja za mostove i viskogradnu i član stalnog komiteta te organizacije, predsednik Jugoslovenskog komiteta Međunarodne unije za teorijsku i primenjenu mehaniku i predsednik Jugoslovenskog društva građevinskih konstruktera.

U saopštenju se podseća da je Hajdin bio inostrani član nekoliko akademija - Slovenačke akademije znanosti i umetnosti, Nacionalne akademije Atine, Evropske akademije nauka, umetnosti i literature sa sedištem u Parizu, Evropske akademije nauka i umetnosti sa sedištem u Salcburgu i Evropske akademije nauka u Liježu.

Nikola Hajdin treći put predsednik SANU

"Akademik Hajdin je dao izuzetno značajan doprinos u naučnoj oblasti koja se odnosi na primenu numeričkih metoda u Teoriji elastičnosti i Teoriji konstrukcija i na radove iz Teorije tankozidnih nosača. Njegov naučni interes su poslednjih godina predstavljali nelinearni dinamički problemi mehanike", navela je SANU.

Njegov naučni opus obuhvata više od 230 radova.

Veoma je cenjen kao autor niza čeličnih i betonskih konstrukcija među kojima su železnički most sa kosim zategama preko Save u Beogradu, drumski most sistema grede sa kosim zategama preko Dunava u Novom Sadu, brana "Glažnje" u Makedoniji i veliki most sa kosim zategama
preko reke Visle u Poljskoj.

Dobitnik je priznanja i nagrada među kojima su Oktobarska nagrada Beograda, Oktobarska nagrada Novog Sada, Nagrada AVNOJ, Prva nagrada za projekat mosta preko Visle u Poljskoj, Orden rada sa zlatnim vencem, Orden zasluga za narod sa zlatnim vencem i Plaketa Svetog Đorđa grada
Kragujevca.

Povezano

Sve vesti