mondo.rs

Crna Gora: Penzije su nam VEĆE nego u Srbiji za 65 evra

Autor:

Predsednik Vlade Crne Gore Duško Marković izjavio je danas da su penzije u toj zemlji veće nego u većini zemalja regiona.

17
A- A A+
šah, penzioneri, starac Foto: Mondo/ Stefan Stojanović ilustracija

  Marković je rekao da je prosečna penzija u Crnoj Gori trenutno 289 evra.

"U poređenju sa prosečnom penzijom u okruženju, samo Slovenija i Hrvatska imaju bolje pokazatelje. Prosečna penzija u Crnoj Gori veća je za oko 50 evra nego u Makedoniji, oko 65 evra nego u Srbiji i između 80 i 100 evra od proseka u Bosni i Hercegovini. Penzije u Crnoj Gori su redovne, a u poređenju sa prosečnom zaradom, prosečna penzija čini gotovo 57% tog iznosa. To je 20 procentnih poena više nego, primera radi u Hrvatskoj, gde prosječna penzija čini 37% prosečne zarade", rekao je predsednik crnogorske vlade u parlamentu, odgovarajući na pitanja poslanika.

Marković je rekao da je saglasan da penzije treba povećavati, ali da je važno da se to čini na održiv način.

"Broj korisnika prava koje isplaćuje Fond penzijskog i invalidskog osiguranja Crne Gore na kraju prvog kvartala ove godine iznosio je 130.000 hiljada. Od toga su 124.000 korisnici penzija, a nešto manje od 6.000 korisnika ostalih prava iz ove oblasti. Starosne penzije čine 57% ukupnog broja penzija, invalidske oko 18%, dok porodične učestvuju sa 25%.", rekao je on.

Crnogorski premijer je dodao da vlada pomaže penzionere i na druge načine, pa se tako svake godine obezbeđuje dodatna sredstva za pomoć penzionerima sa najnižim primanjima za šta je prošle godine obezbeđeno 300.000 evra, a za subvencionisanje odmora i oporavka 456.000 evra.

takođe, za nabavku zimnice pod povoljnijim uslovima obezbeđeno je 318.000 evra, a za klubove penzionera 50.000 evra.

"Radili smo i na rešavanju stambenih potreba - do sada su u Podgorici izgrađene i useljene tri zgrade za penzionersku populaciju: dve zgrade od po 100 stambenih jedinica i jedna od ukupno 88 stanova. U Bijelom Polju izgrađene su i useljene dve zgrade za penzionere, prva sa 10 a druga sa 8 stanova. U Nikšiću su izgrađene i useljene tri zgrade za penzinere, prva od 12 stanova, druga od 75 stanova i treća takođe od 75 stanova. Na Cetinju se gradi zgrada sa 39 stanova za penzionere. U Pljevljima se gradi 20 stanova, a na Žabljaku 5 stanova. Takođe, u Baru će se graditi zgrada sa 75 stanova, a u Danilovgradu zgrada sa 9 stanova", referisao je Marković.

MONDO TV: PENZIONERSKO DOBA - DRUŽENJE NE STAJE

Izvor: MONDO

Povezano

Sve vesti