Beta

"SAD spremne da se uključe u dijalog Srbije i Kosova"

Autor:

Vršilac dužnosti zamenika državnog sekretara SAD, zadužen za Evropu i Evroaziju, Filip Riker izjavio je da su SAD spremne da se uključe u proces dijaloga Beograda i Prištine, ali...

3
A- A A+
ilustracija Foto: MONDO/Mario Milojević ilustracija

Ali, kaže Riker, najpre je potrebno da obe strane zajedno odluče da su spremne da se vrate dijalogu.

Riker je za Glas Amerike rekao da je o tome razgovarao sa državnim sekretarom Majkom Pompeom, jer SAD žele da vide pomak.

Filip Riker posrednik u dijalogu Beograd - Priština?

"Ali to ne to možemo da uradimo umesto vas. Kosovo i Srbija treba zajedno da odluče o tome da su spremni da se vrate dijalogu. Mi blisko sarađujemo sa partnerima u EU. Ja sam bio uključen u ranu fazu dijaloga koja je vodila ka Briselskom sporazumu, za koji mislim da je napravio veliku razliku u funkcionisanju života, uspostavljanju tempa i smanjenju tenzija u regionu u proteklih pet godina", kazao je Riker.

Trenutno najviši zvaničnik u Stejt departmentu koji je zadužen za Balkan je rekao da veruje da na obe strane "postoji volja" da se pronađe rešenje i tako doprinese stabilnosti i prosperitetu Zapadnog Balkana, prenosi Glas Amerike.

Novi - stari Trampov čovek za Balkan - Filip Riker

"Ohrabrujem i Srbiju i Kosovo da nađu način i vrate se pregovorima, a imaće punu podršku SAD i naših partnera u Evropi da kroz dijalog dođu do konačnog sporazuma. Znam da to mogu", rekao je Riker u Atlantskom savetu u Vašingtonu.

Povezano

Sve vesti