MONDO/Tanjug

Putin PONOVO UDARA: Pa kupite naše 35-ice! (VIDEO)

Autor:

Bilo bi zabavno da nije ozbiljno. Odmah nakon što su Amerikanci po ko zna koji put, a valjda je sada i zvanično, rekli da neće prodati borbene avione "f-35" Turskoj zbog nabavke ruskih raketa, Putin je ponovo "udario" po SAD.

13
A- A A+

su-35 Foto: Screenshopt/Youtube/Sky Algeria

Ruska kompanija Rostek, preko koje ide najsavremenija ruska vojna tehnika, kaže da je spremna da proda Turskoj avione "suhoj su-35".

"Mi smo spremni, ukoliko zvanična Ankara pokaže interesovanje za kupovinu", rekao je direktor Rosteka, Sergej Čemezov, prenosi Tass.

Ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu ranije je izjavio da će Turska biti razmotriti kupovinu aviona od Rusije ili drugih zemalja ukoliko SAD odbiju da im prodaju lovačke avione "f-35".

ŠTA ĆE REĆI SAD: Ruski S-400 stigao u Tursku! (VIDEO)

A prodaja je obustavljena, kao i celokupno učešće Turske u programu "f-35", jer je Ankara prošle nedelje počela da dobija delove ruskog raketnog sistema odbrane "s-400".

SAD dale rok Turskoj - imate dve nedelje!

Turska, i pored konstantnih pretnji iz Vašingtona, nije odustala od ruskog raketnog sistema proverenog u borbenim dejstvima u Siriji, a predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je da će sistem biti uveden u službu do aprila 2020. godine.

Nabavka ruskih aviona za jedne od najvećih vojnih sila unutar NATO (Turska je tu mnogo jača od nekih "izvikanijih" zemalja EU), bio bi još jedan veliki udarac za aktuelnog američkog predsednika Donalda Trampa.

A šta bi Turci dobili kupovinom ruskih umesto američkih aviona pogledajte na ovoj zanimljivoj grafici.

Izvor: Youtube/The Infographics Show

"Su-35" je avion "4++" generacije koji je prvi put poleteo 2008. godine, a u službi je od 2015. godine.

Kina je prva država koja je naručila te avione. Zvanični Peking je sa Moskvom potpisao ugovor vredan 2,5 milijardi dolara za 24 aviona.

Na njima će leteti i piloti Indonezije, koja je takođe naručila 11 aviona.

Povezano

Sve vesti