mondo.rs,Beta,Tanjug

Pritisci iz SAD na Srbiju: Rezolucija o slučaju Bitići

Autor:

Rezolucija kojom se od Srbije zahteva da reši slučaj ubistva trojice braće Bitići trebalo bi u narednim nedeljama da se nađe na glasanju donjeg doma Kongresa SAD u punom sastavu.

8
A- A A+
sad,srbija,sad-srbija Foto: MONDO/Mario Milojević


To je "Glasu Amerike" potvrđeno u kancelariji kongresmena Lija Zeldina - podnosioca inicijative za usvajanje tog dokumenta.

U dokumentu se navodi da od napretka u rešavanju tog slučaja treba da zavisi razvoj odnosa Sjedinjenih Država i Srbije.

"Neprihvatljivo je da nijedna osoba nikada nije proglašena krivom za ubistvo braće Bitići ili bilo kojih drugih zločina povezanih sa njihovom smrću, i da se niko ne suočava sa optužbama za te zločine", navodi se, između ostalog, u rezoluciji.

Navodi se da bi Srbija rešenje tog ubistva trebalo da postavi kao prioritet za istragu i krivično gonjenje onih za koje veruju da su odgovorni za taj zločin.

Tači i Haradinaj: BRAĆA BITIĆI - kosovski heroji

Mehmet, Agron i Ilija Bitići uhapšeni su juna 1999. godine zbog, kako su tvrdile tadašnje vlasti, ilegalnog ulaska u zemlju, i osuđeni na po 15 dana zatvora.

Prema optužnici Tužilaštva za ratne zločine Srbije, oni su izvedeni na sporedni izlaz iz zatvora u Prokuplju i odvedeni u bazu Specijalnih antiterorističkih jedinica MUP-a Srbije u Petrovom Selu u istočnoj Srbiji, gde su dva dana kasnije ubijeni mecima u potiljak.

Njihova tela otkrivena su u julu 2001. godine u masovnoj grobnici u Petrovom Selu.

Tela su pronađena sa vezanim rukama i sa ranama od metaka na potiljku.

Odeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu oslobodilo je krivice dva policajca optužena za pomaganje u ubistvu braće Bitići, Sretena Popovića i Miloša Stojanovića. Sud je naveo da nema dokaza o njihovoj umešanosti u ubistva američkih državljana.

Povezano

Sve vesti