mondo.rs

OVAKO treba da usisate kuću da bi bila STVARNO ČISTA

Autor:

Usisavanje je neizbežan deo čišćenja kuće, ali evo kako to da radite da bi vam kuća bila stvarno čista.

OVAKO treba da usisate kuću da bi bila STVARNO ČISTA Foto: Guliver/Getty Images/didesign021

Neki usisavaju jednom-daput sedmično, a neki i svakodnevno. Ipak, sve je to džaba ako ne usisate kako treba – a stručnjak za čišćenje Džoan Arčer otkriva da smo to sve vreme radili pogrešno.

Ona objašnjava da su vlakna u tepisima fleksibilna, zbog čega je važno da usisate iz svakog ugla, kako biste se zaista rešili prašine i prljavštine. To je, ističe, posebno važno za ljude koji imaju problem sa alergijama na prašinu i polen, koji mogu da ostanu u tepihu, ako usisavanje ne obavite kako treba.

"Vlakna tepiha se uvrću u svim pravcima, zato je važno da usisate iz što više uglova. Ako usisate samo iz jednom ili dva ugla, imaćete mrvice, polen, mrtve ćelije kože i prašinu i dalje u kući. Možda to nećete videti, ali biće tu, zarobljeno u vlaknima".

Ona ističe da je nemoguće da svaki centimetar tepiha usisate iz svakog mogućeg ugla, ali savetuje da uobičajenom usisavanju dodate samo jedan korak, za čistiju kuću.

Najpre, usisajte uobičajenim pokretima napred-nazad, kao što inače radite, svaki centimetar tepiha. Kada to uradite, okrenite usisivač i usisajte u pravcu levo-deso, kako biste pokupili i "zarobljenu" prljavštinu.

Još jedna greška koju mnogi prave, tvrdi Džoana, je to što pre usisavanja ne istresu ćebad i prekrivače, a trebalo bi.

Povezano

Sve vesti