mondo.rs,Tanjug

Evo šta kažu u Tirani povodom ostavke Ramuša Haradinaja

Autor:

Vodeći političari u Albaniji, za sada sa izuzetkom premijera Edija Rame, povodom ostavke Ramuša Haradinaja ističu da su ubeđeni u njegovu nevinost i veličaju "uzvišenu žrtvu porodice Haradinaj na oltaru slobode".

2
A- A A+
ramuš haradinaj, Foto: Tanjug/AP Photo/Visar Kryeziu

Albanski predsednik Ilir Meta ubeđen je u Haradinajevu nevinost i kaže da "ne postoji pritisak koji može da slomi državnika i nacionalnog heroja", prenosi a1on.

"Ponosan sam na Ramuša Haradinaja i ubeđen sam u njegovu nevinost. Od danas svi treba manje da spavamo, da brinemo više i snažnije da se ujedinimo sa Kosovom u našem regionu, kako ne bi doveli u pitanje mir, bezbednost i evropsku budućnost", napisao je Meta na svom Facebook profilu.

Vučić o Haradinaju: NEMA razloga za radost, to je TRIK!

Lider albanske opozicije, predsednik opozicione Demokratske partije Ljuljzim Baša, na Twitteru je napisao da "niko i ništa ne može da skrnavi uzvišenu žrtvu porodice Haradinaj na oltaru slobode".

"Ostavka premijera Ramuša Haradinaja je čin čoveka koji svoju otadžbinu stavlja ispred svega. Ramuš je uvek bio u službi Kosova, u najboljim, ali i u najgorim danima. Ramuš Haradinaj je Kosovo, slobodno Kosovo, nezavisno Kosovo, evropsko Kosovo. Niko i ništa ne može da ocrni kosovsku vojsku za slobodu i uzvišenu žrtvu porodice Haradinaj na olataru slobode", napisao je Baša.

Stejt department ČESTITAO Haradinaju odlazak u Hag

Za bivšeg šefa albanske diplomatije Ditmira Bušatija, Haradinaj predstavlja "primer državnika za koga je Kosovo uvek ispred svega drugog".

Bivši albanski predsednik Sali Beriša izrazio je ogromno poštovanje zbog čina i "pravog muškog koraka" Haradinaja, navodeći da snažno veruje u međunarodnu pravdu koja, kako navodi, do sada dva puta oslobodila Haradinaja od optužnice.

Aktuelni ministar za dijasporu Albanije i bivši premijer te zemlje Pandeli Majko izjavio je da je Haradinaj podneo ostavku kao pravi državnik.

Za sada nema reakcije albanskog premijera Edija Rame, jer, kako navodi portal a1on, njih dvojica nisu u dobrim odnosima zbog Ramine podrške ideji predsednika kosovskih privremenih institucija Hašima Tačija o promeni granica i razmenu teritorija između Prištine i Beograda.

Povezano

Sve vesti