mondo.rs,Tanjug

GODIŠNJICA ZAVERE: Kako su pokušali da ubiju Hitlera

Autor:

U Nemačkoj se danas obeležava godišnjica julske zavere kojom su zaverenici na čelu sa Klausom fon Štaufenbergom pokušali da ubiju nacističkog lidera Adolfa Hitlera 20. jula 1944. godine.

GODIŠNJICA ZAVERE: Kako su pokušali da ubiju Hitlera Foto: Tanjug/AP Photo/Markus Schreiber

Nemačka kancelarka Angela Merkel danas najpre prisustvuje godišnjoj ceremoniji polaganja zakletve za oko 400 vojnika, a kasnije će se obratiti na komemoraciji u dvorištu zgrade gde je pogubljen vođa zaverenika pukovnik Klaus fon Štaufenberg.

Fon Štaufenberg je pokušao da ubije Hitlera tašnom-bombom 20. jula 1944. godine, ali je on preživeo atentat, jer je masivni sto sprečio puno dejstvo eksploziva, navodi AP.

STRAŠNI SUD: Dan kada je razorena "duša Srbije" (VIDEO)

Zaverenici su pogubljeni istog dana.

Zbog ključne uloge u ovoj zaveri Klaus fon Štaufenberg danas se u Nemačkoj slavi kao heroj i simbol otpora nacističkom režimu.

Klaus fon Štaufenberg (levo) Foto: Tanjug/AP Photo/Markus Schreiber Klaus fon Štaufenberg (levo)

Nemačka svake godine organizuje ceremonije zakletvi kako bi obeležila otpor Hitleru unutar vojske i kao inspiraciju za posleratnu armiju, čiju misiju određuje parlament, a ne šef države.

Ovako su nacisti sravnili Beograd!

Istoričari se, pak, i danas spore oko značaja četvorice atentora, odnosno njihovih motiva i posvećenosti demokratiji, a kao razloge navode njihove konzervativne stavove i prethodnu podršku Hitleru.

Povezano

Sve vesti