mondo.rs

Evo koliko vam para treba za hranu na moru ove godine

Autor:

Ako se spremate za more, evo koliko para da spremite za osnovne namirnice u Grčkoj, Hrvatskoj i Crnoj Gori.

Evo koliko vam para treba za hranu na moru ove godine Foto: MONDO/Danilo Jauković

Osim smeštaja, važna stavka u kalkulaciji troškova prilikom odlaska na letovanje svakako su cene hrane i pića, kako u prodavnicama i na pijacama, tako i u restoranima i kafićima na destinacijama koje ste izabrali.

Što se tiče Grčke, cene u restoranima i kafićima su otprilike iste kao i prethodne dve godine, pa tako nezaobilazni giros sendvič košta od dva do tri i po evra, giros porcija od pet do osam evra, a suvlaki sendvič od dva do dva i po evra. Za obrok sa pićem u jeftinijim restoranima četvoročlana porodica treba da izdvoji od 40 do 50 evra, dok u onim skupljim obrok košta od 30 do 40 evra po osobi. Takođe, treba uzeti u obzir da su cene na grčkim ostrvima malo više, piše "Alo".

U većini popularnih grčkih letovališta uz naručeno piće u baru na plaži možete koristiti ležaljku. Tako za nekoliko evra, koliko ćete platiti piće, možete koristiti dve ležaljke i suncobran ceo dan. Međutim, i to zavisi od "kućnog reda" bara. Ležaljke koje nisu u okviru barova po osobi koštaju od pet do 15 evra.

U Hrvatskoj je voće malo poskupelo, a povrće pojeftinilo u odnosu na prošlu godinu. Kafa i čaj koštaju 1,3 evra, gazirani sokovi 2,2, kugla sladoleda od jedan do jedan i po evro, sendvič može da se nađe za od 2,2 do 2,7 evra, kroasan za evro... Kada su u pitanju cene u restoranima, pice koštaju između 5,4 i osam evra, obrok salate oko šest i po evra, deserti do četiri do osam evra, pa četvoročlana porodica za ručak ili večeru u jeftinijem restoranu treba da izdvoji najmanje 50 evra. Cene osnovnih namirnica u supermarketima nisu mnogo porasle u odnosu na prošlu godinu, ali ćete zato ležaljku na plaži teško naći za manje od 10 evra, a na nekim mestima iznajmljivanje košta čak i do 20 evra.

Ukoliko ste ove godine planirali da odmor provedete u Crnoj Gori, treba da znate da se cena kafe kreće od jedan do dva evra, sokovi koštaju od jedan i po do dva i po evra, flaširana voda košta između jedan i dva evra. U restoranima, obrok za četvoročlanu porodicu košta od 40 evra pa naviše. Za dve ležaljke sa suncobranom na većini plaža u Crnoj Gori biće potrebno da odvojite od pet do 20 evra. Paprene ležaljke plaćaju oni koji žele da uživaju na Svetom Stefanu, gde set košta oko 100 evra, ali i na Miločeru, gde je potrebno izdvojiti čak 120 evra za dve ležaljke i suncobran.

Hleb u Grčkoj košta između 0,7 i 2,5 evra, u Crnoj Gori između 0,6 i 0,8, a u Hrvatskoj između 0,44 i 0,74 evra.

Mleko je u Grčkoj između 1,1 i 2,5 evra, u Crnoj Gori između 0,1 i 1 evro, u Hrvatskoj od 0,85 do 0,9 evra.

Jaja su 1,2 do 1,5 evra u Grčkoj, 1,5 evra u Crnoj Gori, 1,75 evra u Hrvatskoj.

Paradajz je između 1,2 i 1,5 evra u Grčkoj, između 1 i 1,5 evra u Crnoj GOri, u Hrvatskoj je 1,6 evra.

Lubenice su u Grčkoj 0,8 evra po kilogramu, u Crnoj Gori 0,2 do 0,3 evra, u Hrvatskoj su 0,4 evra.

Breskve su u Grčkoj 1,80 evra, u Crnoj Gori 2, a u Hrvatskoj između 0,7 i 1.75 evra.

Piletina u Grčkoj košta 2,99 evra, u Crnoj Gori između 3,5 i 4,5 evra, dok je u Hrvatskoj 2,7 evra.

Bugarska i Turska NAJJEFTINIJE porodične destinacije

Povezano

Sve vesti