Beta

"Sada se Tači pita, razgraničenje će biti na stolu"

Autor:

Ostavka Ramuša Haradinaja na mesto kosovskog premijera svakako uticati na dijalog Beograda i Prištine, ocenjuje viši naučni saradnik u Institutu za filozofiju i društvenu teoriju Predrag Milidrag.

45
A- A A+
tači mogerini Foto: Tanjug/AP Photo/Hektor PustinaOn navodi da je njegovim odlaskom "uklonjena glavna prepreka za ukidanje taksi na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine, što je Srbija postavila kao jedini uslov za nastavak dijaloga".

"Takođe, ovim je veću težinu u pregovorima dobio predsednik Kosova, Hašim Tači", rekao je Milidrag, za agenciju Beta, koji je i saradnik Foruma za etničke odnose.

Stejt department ČESTITAO Haradinaju odlazak u Hag

Milidrag navodi da je se zna da je Tači "u najmanju ruku bio na putu da sa predsednikom Srbije Vučićem dođe do zajedničkog rešenja koje bi podrazumevalo takozvano razgraničenje i razmenu teritorija".

Prema rečima Milidraga, "ta će opcija sada biti ponovo na stolu, pogotovo ako se ima u vidu da SAD nemaju ništa protiv, a Francuska je daleko od apsolutno negativnog stava koji ima Nemačka kada je to rešenje u pitanju".

"U tom kontekstu, paradoksalno, iako može doprineti ponovnom pokretanju dijaloga, Haradinajev odlazak može imati vrlo negativne posledice po srpsku zajednicu južno od Ibra, jer promena granica znači da Srbi u enklavama ostaju prepušteni na milost i nemilost Prištine i albanskih ekstremista, pošto više neće moći imati status ;koji bi imali sa srpskom zajednicom na severu u okviru Kosova - naprosto, biće ih premalo", naglasio je Milidrag.

On je napomenuo da to jeste veliki problem i rekao kako ne veruje da iko "ozbiljan ;misli da će enklave i kulturna baština ostati ;nedirnuti ili da će ih nekakav poseban status zaštititi".

"Protiveći se svakoj podeli i razmeni teritorija, ponovo paradoksalno, Haradinaj jeste bio od koristi i srpskoj zajednici južno od Ibra", ocenio je Milidrag.

"To da je Haradinaj osumnjičen za ratne zločine ili da ;se protiv njega vodi istraga kao protiv osumnjičenog", naveo je Milidrag, "svakako će doprineti zadovoljenju pravde, ali i osećaju na srpskoj strani da pravda nije jednostrana, bio taj osećaj opravdan ili ne".

"Kada je Balkan u pitanju, proces izmirenja sa vlastitom prošlošću i uspostavljanje normalnih odnosa saradnje s okolnim društvima, nažalost, mora se temeljiti na sudskim procesima i svaki proces protiv osumnjičenih za zločine protiv srpskih civila na Kosovu tome može znatno doprineti", naglasio je Milidrag.

Povezano

Sve vesti