Skot: Sedam SRBA bilo KLJUČNO, šta tek može 7 miliona!

U Domu omladine večeras je premijerno prikazan dokumentarac "Apolo 11" posvećen američkom sletanju na Mesec pre 50. godina. Osmorica Srba bila uključena.

Skot: Sedam SRBA bilo KLJUČNO, šta tek može 7 miliona! Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Uoči premijere filma, okupljenima se obratio ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot, koji je poručio da mu je čast što će predstaviti film srpskoj publici, kao i poslednjeg preživelog "srpskog Apola 7", Dejvida Vujića.

"Odlučili smo da će ova premijera biti baš danas, jer su na današnji dan dva čoveka, Nil Armstrong i Baz Oldrin sleteli na Mesec. Samo šest sati kasnije, u toku noći, Nil Armstrong je kročio na površinu Meseca i napravio kao što je i on rekao: "Mali korak za čoveka, ali veliki skok za čovečanstvo", rekao je Skot.

Izvor: Tanjug

Kako kaže, iza astronauta stajalo je na hiljade inženjera, naučnika, tehničara, radnika, ali ustvar i čitav jedan narod.

"Nadam se da ćete uživati u ovom inspirativnom filmu i da će nam on pomoći da razmislimo šta možemo postići ako se okupimo oko zajedničkog cilja. Bez obzira koliko daleko ili zastrašujuće može da izgleda. Sedam Srba je odigralo ključnu ulogu u tome da odvedu čoveka na Mesec. Pomislite šta tek može da učini sedam miliona Srba. Vi ste svet", rekao je Skot.

"Ovo je mali korak za čoveka, a veliki za čovečanstvo"

Pet decenija se navršava od kada je Nil Armstrong, 20. odnosno 21. jula 1969. prvi zakoračio na Mesec u misiji "Apola 11", u koju su bila uključena i osmorica Srba.

U tvom svemirskom programu za ljudsko osvajanje Meseca direktno su bili uključeni Milojko Majk Vučelić, Slavoljub Sem Vujić, Milisav Šurbatović, Danilo Bojić, Dragiša Giš Jovanović, Petar Gajić, Veljko Gašić i David Vujić iz Srbije koji su emigrirali u SAD.

Slavoljub Vujić je bio producent i kordinator projekta "Apollo 11". Milisav Šurbatović je bio šef inžinjerijske ekipe, a Danilo Bojić, kreator šatla "Orao" za šetnju po Mesecu.

Dragiša Jovanović i Petar Gajić su bili inžinjeri, dok je Veljko Gašić bio savetnik, ali istovremeno i dizajner američkih aviona "T-38", "F-5" i "B-2".

David Vujić je zastupao NASA i bio zadužen za odnose sa medijima i javnošću. Ova srpska ekipa radila je i na programu "Apolo 13".

Povezano

Sve vesti