mondo.rs

BOLI ali nije opasno:Šta da radite ako vas opeče MEDUZA

Autor:

Nadamo se da vam meduza neće letovanje učiniti nezaboravnim, ali evo šta da (ne) radite ako se to ipak dogodi.

BOLI ali nije opasno:Šta da radite ako vas opeče MEDUZA Foto: Guliver/Getty images, hanohiki

Meduze su takve da njihovo prisustvo u vodi najčešće i ne primetimo, sve dok ga ne osetimo, odnosno sve dok nas ne opeče.

Ono što bi odmah trebalo da znate je da opekotine meduze uglavnom nisu opasne, ali da su neprijatne - jesu. Ove opekotine možete sami da tretirate, ali u slučaju da je opečena površina veća od površine raširenog dlana, sigurnije je da odete kod lekara. 

A evo šta da radite kada vas meduza "poljubi":

- Isperite opekotinu morskom vodom ili sirćetom. Nikako ne ispirajte toplom ili slatkom vodom jer ona može ponovo da aktivira žarnice meduze koje su se zadržale na vašoj koži. Osim ispiranja sirćetom ili morskom vodom u trajanju od oko pola minuta, kao prva pomoć vam može poslužiti i soda bikarbona.

- Kada ste morskom vodom ili sirćetom uklonili meduzine žarnice, preporučuje se da na opečeno mesto, ako ste u mogućnosti, nekoliko minuta stavite led.

- Još neke od opcija su da opečeno mesto istrljate paradajzom presečenim na pola, ako vam je pri ruci. Pomaže i sok od paradajza, limuna, a neki tvrde da pomaže i urin.

- Za one koji ne bi da probaju ove "domaće lekove", opekotine meduze se nakon uklanjanja žarnica mogu tretirati kremama koje sadrže antihistaminike ili analgetike.

Pogledajte:

Povezano

Sve vesti