Tanjug

MMF dao zeleno svetlo za POVEĆANJE plata u Srbiji

Autor:

Međunarodni monetarni fond pozdravlja povećanje plata u Srbiji od početka godine i u javnom i u privatnom sektoru, kao i ponovno uvođenje indeksacije penzija po švajcarskoj formuli.

36
A- A A+
novac, valuta, evri, evro, 50 evra pare dinari keš menjačnica kurs Foto: MONDO/Mario Milojević

Reforma sistema plata predstavlja korak u pravom smeru ka racionalizaciji javnog sektora, izjavio je danas šef kancelarije Međunarodnog monetarnog fonda u Srbiji Sebastijan Sosa.

Upitan o jazu između plata u javnom i u privatnom sektoru, Sosa kaže da su nominalno i realno zarade od januara do aprila u proseku povećane 10 odsto.

"To povećanje se dešava i u privatnom i u javnom sektoru i to pozdravljamo", naglasio je Sosa i naveo da su plate u javnom sektoru veće nego u privatnom, ali da u nekim sgementima nije tako.

Srbija za godinu dana najbolja u regionu po platama?

Privatni sektor, smatra, treba da "uhvati korak" kako bi se plate povećale, ali dodaje da istovremeno treba podržati i plate u javnom sektoru koje su male.

"Teško je da javni sektor privuče i zadrži radnike u nekim oblastima, kao što su informacione tehnologije... možete da vidite odlazak iz javnog sektora", rekao je Sosa.

On je naveo da MMF pozdravlja takođe nameru vlasti u Srbiji da ponovo uvedu indeksaciju penzija I to švajcarskoj formuli.

Crna Gora: Penzije su nam VEĆE nego u Srbiji za 65 evra

"Mi to podržavamo. Mislimo da je dobra ideja da se obezbedi prostor za povećanje penzija, a ne da se penzije povećavaju ad hok", rekao je Sosa.

MMF o mogućoj krizi radne snage i srečavanju odlaska mladih i obrazovanih iz Srbije

Sosa smatra da je za Srbiju izazov da spreči talas emigracije mladih i talentovanih, ali i da unapredi i promoviše povratak onih koji su otišli iz Srbije.

Vučić: Nisu samo MALE plate, mladi BEŽE i zbog OVOGA

"Ne postoji čarobno rešenje. Pored većih plata, dinamičniji privatni sektor koji će stvarati prilike za preduzetništvo, unapređenje institucija i smanjenje percepcije korupcije, to bi sve bilo važno da se ublaži ovaj problem. Ovi izazovi zahtevaju da se reforme još hitnije sprovedu", rekao je Sosa.

Povezano

Sve vesti