mondo.rs

KVAKA u muškom toaletu prljavija od daske WC šolje!

Autor:

Izgleda da su muškarci manje skloni nego žene da operu ruke posle odlaska u toalet... zbog čega se bakterije u muškom WC-u nalaze svuda!

KVAKA u muškom toaletu prljavija od daske WC šolje! Foto: Guliver/Getty Images/MileA

Ostavljanje podignute daske nije jedini problem sa muškarcima i odlaskom u toalet. Oni su, pokazuje istraživanje, mnogo manje nego žene skloni da nakon odlaska u WC operu ruke, pa bakterije ostavljaju svuda.

Naime, naučnici su uzeli uzorke sa kvaka u toaletu brojnih velikih firmi u Londonu, i utvrdili su da se na vratima muškog toaleta nalazi čak šest puta više bakterija nego na vratima ženskog toaleta.

Inače, ranije sprovedena studija je pokazala da samo polovina ispitanih muškaraca smatra da je opasno ne prati ruke posle odlaska u toalet, u poređenju sa dve trećine žena.

Novo istraživanje je pokazalo i da se na vratima muškog toaleta nalazi čak četiri puta više nego na dasci WC šolje.

Stručnjaci upozoravaju da to povećava rizik od infekcija, pošto se bakterije lako prenose sa kontaminiranih površina.

"Iz ovog istraživanja vidimo da žene više vode računa o higijeni i da češće peru ruke nakon upotrebe toaleta. Higijena ruku je jako važna, a s obzirom na to da mnogi dodiruju vrata i kvaku toaleta, možda nije loše da nakon izlaska iz toaleta ruke očistite antibakterijskim sredstvom za suvo pranje ruku", kaže profesorka higijene Sali Blumfild.


Povezano

Sve vesti