mondo.rs

Fudbalerka Juventusa: Zabranjeno je pominjati silovanje

Autor:

"Bilo je zabranjeno čak i da pomenemo taj slučaj. Zato smo ćutale, nismo govorile ništa. Sve što smo mogle je da ne talasamo mnogo i nastavimo da se borimo za klupske vrednosti", rekla je Ekrot po povratku u Švedsku.

Fudbalerka Juventusa: Zabranjeno je pominjati silovanje Foto: Alessandro Sabattini/Getty Images/Guliver

Hilda Petronela Ekrot osvojila je "skudeto" sa Juventusom prošle sezone, nakon čega je napustila Torino i vratila se u matični Đurgarden, u kom će nastaviti karijeru.

Posle nastupa sa reprezentacijom Švedske na nedavno održanom Svetskom prvenstvu za žene u Francuskoj, Ekrot je u intervjuu za lokalni "Expressen" optužila italijanski klub da je zabranjivao razgovor među fudbalerkama o procesu koji se u SAD vodi protiv prve zvezde muškog tima, Kristijana Ronalda.

Konkretno, o optužbama da je pre deset godina silovao jednu američku državljanku.

Ekrot je, između ostalog, rekla da se često "osećala kao da je u zatvoru", jer joj nije bilo dozvoljeno da govori glasno o procesu koji se vodi protiv najskuplje plaćenog fudbalera u istoriji italijanskog fudbala, a tehnički rečeno - njenog saigrača.

"Pokušavala sam da sagledam stvari iz drugačije perspektive, da nastavim napredak kao fudbalerka i ljudsko biće. Na kraju, bilo je ispravno što sam ostala u klubu, iako su se događale čudne stvari. Moja vizija o tome kako bi trebalo tretirati ljude nije bila ista kao njihova", govorila je Ekrot po povratku u Stokholm.

"Mislim da strankinje nisu imale isti tretman u klubu kao Italijanke. Ponekad sam imala utisak kao da sam u skrivenoj kameri, kasnije sam se navikla. Razumem da postoje različiti načini da rešavate probleme u odnosima među ljudima, ali neki od njih nisu dobri", nastavila je Ekrot prilično uopšteno da govori o atmosferi koja je vladala u Torinu.

Ispostavilo se, slučajno ili ne, da je istog dana kada je objavljen ovaj intervju stigla i vest iz Las Vegasa da protiv 34-godišnjeg fudbalera neće bit podignuta optužnica za silovanje.

Foto: Thananuwat Srirasant/Getty Images/Guliver


Nemački "Die Spiegel" objavio je seriju tekstova o skandalu koji se navodno dogodio 2009. u Americi, a koji je jednog od najboljih fudbalera sveta svih vremena dovodio u vezu sa silovanjem. Ronaldo je u to vreme trebalo da završi mega transfer iz Reala u Juventus, a kasnije se ispostavilo da su tekstovi u nemačkom magazinu naveli istražne organe u SAD da ponovo pokrenu istragu protiv Portugalca.

Istraga, međutim, nije završena pokretanjem postupka, već odbacivanjem Majorginih optužbi.

"Bilo je zabranjeno čak i da pomenemo taj slučaj. Zato smo ćutale, nismo govorile ništa. Sve što smo mogle je da ne talasamo mnogo i nastavimo da se borimo za klupske vrednosti. Ja sam se držala po strani jer sam procenila da moje mišljenje nije bilo važno. Osećala sam se povremeno kao u zatvoru. Zaista nisam mogla da uradim sve što sam želela", govorila je Ekrot.

"Možete uvek da prikažete jednu stranu medalje, ali uvek postoji i druga strana koja je sakrivena. Postoje stvari o kojima se ne sme razgovarati. Danas ste ograničeni u mnogo čemu. Neke stvari smete da uradite, neke ne, a to nije dobro", nastavila je u sličnom tonu, bez previše konkretnih primera o tome šta je bilo dozvoljeno, a šta ne.

Bez obzira na to što bi pretpostavka nevinosti trebalo da se podrazumeva u svakom slučaju, pa i ovom, Ekrot tvrdi da nije bilo lako trpeti pritisak kluba da se ne govori javno o ovom slučaju.

"Osećala sam kao da gubim deo sebe. Bilo je komplikovano", zaključila je.

Povezano

Sve vesti