mondo.rs

8 gradova na Balkanu koje treba da posetite

Autor:

Sajt The Culture Trip svojim čitaocima je preporučio osam balkanskih gradova koje treba da posete – u koliko njih ste bili?

8 gradova na Balkanu koje treba da posetite Foto: MONDO portal / Marko Čavić Ilustracija

The Culture Trip piše da je Balkan "potcenjena regija koja ima sve – od predivnih plaža, do netaknutih planina, od kulturnih destinacija do arheoloških parkova, i to sve duplo jeftinije nego na drugim poznatim turističkim destinacijama Zapadne Evrope".

Oni su svojim čitaocima preporučili da "što pre" posete Balkan, i za njih su izdvojili osam top gradova u ovom delu Evrope, a među njima su se našli: Piran (Slovenija), Rovinj (Hrvatska), Mostar (BiH), Berat (Albanija), Novi Sad (Srbija), Budva (Crna Gora), Prizren (Kosovo), Ohrid (Makedonija).

Za Piran pišu da je idealan za one koji vole istoriju, kulturu i muzeje, ali predlažu turistima i da posete crkvu Svetog Đorđa, odakle se pruža pogled i na Italiju i na Hrvatsku.

"Rovinj ima kristalno čistu vodu, prelepe plaže, odlične noćne klubove i restorane, a idealno je mesto i za odmor i relaksaciju", piše na ovom sajtu.

Mostar je ponovo izgrađen nakon što je bio porušen u ratu devedesetih godina, a The Culture Trip piše da je najpoznatiji most po kojem je grad i dobio ime.

Za albanski Berat pišu da je poznat i kao grad hiljade prozora. "Stari grad je karakterističan po otomanskih zgradama sa braon krovovima, belim fasadama i malim prozorima".

"Novi Sad je živ grad koji je svakog jula domaćin najpoznatijem festivalu na Balkanu, Exit-u. Ako tražite kul mesto gde ćete da provedete vikend, a da ne potrošite bogatstvo, Novi Sad je mesto za vas. Ima odlične restorane, žurke svake noći, mnoštvo kulturnih mesta, katoličke i pravoslavne crkve, sinagoge, muzeje, mostove i umetničke galerije", piše ovaj sajt o našem gradu.

Kada je reč o Budvi, nimalo iznenađujuće, ističe se živ noćni život, dok je "Prizren grad tvrđava".

O Ohridu pišu da je "prelep grad smešten uz jedno od najstarijih i najdubljih jezera", a posetiocima predlažu da posete i crkvu Svetog Jovana Kanea.

Povezano

Sve vesti