mondo.rs

PAZITE šta nosite u Hrvatskoj, može da vam se desi OVO

Autor:

Zagrepčanka već godinama vodi sudsku bitku zbog MAJICE koju je nosila. Optužena da je "promovisala" droge, a ona se brani: "Ovu majicu sam kupila legalno, u radnji".

9
A- A A+
marihuana, kanabis Foto: Guliver/Getty Images/ Ethan Miller

Ako planirate letovanje u Hrvatsku ili vas put nanese u susednu zemlju, treba da pazite i šta nosite.

Recimo, zbog majice na kojoj je odštampan list marihuane, mogli biste na sud!

Upravo to se dogodilo (i događa) 33-godišnjoj Zagrepčanki, koja se godinama povlači po sudovima, a sve zato što je jedne večeri, na koncertu, nosila majicu sa listom marihuane kao logoom.

Te, po nju nesreće večeri, policajac je zaustavio i napisao prijavu. Od tada traje njena agonija i sudska bitka. Već četiri godine se protiv nje vodi sudski proces, a prema pisanju zagrebačkog "Jutarnjeg lista", njena glavna odbrana je: "Tu majicu sam kupila legalno, u radnji. Tačnije, dobila sam je na poklon od prijateljice, koja je kupila u radnji".

Policija i tužilaštvo su je optužili da je nošenjem te majice  "promovisala marihuanu" i da se ogrešila o Zakon o suzbijanju upotrebe opojnih droga. Bila joj je zaprećena kazna od 677 do  čak 2.700 evra.

Ističe da joj nije jasno kako je nešpto protivzakonito kada može da se kupi legalno u radnji.

U prvom postupku, sud je presudio da je kriva, ali je oslobodio kazne i plaćanja sudskih troškova. Nakon žalbe njenog advokata, koji je ukazao na to da nošenjem majice nije napravila nikakav prekršaj, ponovo joj se sudilo i ponovo je proglašena krivom, ali je opet oslobođena plaćanja kazne.

"Time što je javno izlagala list marihuane na svojoj majici i time sugerisala da je droga marihuana dopuštena i prihvatljiva, ostvarila su se sva bitna obeležja prekršaja koji se okrivljenoj stavlja na teret. Pritom nije od presudne važnosti što je majica kupljena u prestižnoj radnji,  jer se za prekršaj odgovara i ako je počinjen iz nehata. Prilikom odmjravanja kazne olakšavajuće okolnosti sud nije našao, dok je otežavajuća bila njena nekritičnost prema prekršaju", obrazložio je sud.

Njen advokat se ponovo žalio ističući da se primeri marihuane danas mogu pronaći na svakom koraku, pogotovo imajući u vidu činjenicu da se određene grupacije bore za legalizaciju marihuane kao i to da je u Hrvatskoj legalizovano korišćenje marihuane u medicinske svrhe.

Zanimljivo je da je policajac koji je ovu Zagrepčanku i prijavio, prošle godine dobio priznanje jer je "dobrim operativnim opažanjem, brzom reakcijom i kvalitetnim postupanjem doprineo zapleni veće količine droge".

Povezano

Sve vesti