mondo.rs,Tanjug

Rafalna paljba na RUSKE avione: Pojavio se SNIMAK

Autor:

Agencija Džonhap objavila je prvi snimak leta južnokorejskih aviona iznad japanskog mora koji su presreli ruske bombardere T-95MS.

25
A- A A+

avioni južna koreja Foto: screenshot/youtube/Yonhapnews

Oružane snage Južne Koreje saopštile su ranije da su ruski vojni avioni narušili vazdušni prostor zemlje u Japanskom moru. Za presretanje ruskih aviona bili su podignuti južnokorejski lovci F-16 koji su, navodno, ispalili hice upozorenja.

Kako navodi južnokorejsko Ministarstvo odbrane, tri ruska vojna prvobitno su ušla u južnokorejsku odbrambenu identifikacionu zonu na istočnoj obali, pre nego što je jedan od njih ušao u vazdušni prostor te zemlje.

Južnokorejski avioni PUCALI na ruske

"Avion je posle pucnjeva napustio vazdušni prostor Južne Koreje, ali se kasnije vratio i ponovo ga povredio", rekao je zvaničnik ministarstva koji je želeo da ostane anoniman i dodao da su južnokorejski borci ponovo ispalili pucnje upozorenja. "Ruski avion ni u jednom slučaju nije uzvratio", naveo je zvaničnik.

Pogledajte snimak.

Izvor: youtube/Yonhapnews

Prema rečima južnokorejskog zvaničnika, to je prvi put da je neki ruski avion povredio vazdušni prostor te zemlje. On je rekao da su tri ruska aviona ušla u južnokorejsku odbrambenu identifikacionu zonu sa tri kineska vojna aviona i dodao da nije poznato da li su to učinili namerno.

Zvaničnik je dodao da su, pre zajedničkog leta, kineski avioni ušli u južnokorejsku odbrambenu identifikacionu zonu na jugozapadnoj obali.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da Rusija nije narušila granice drugih zemalja tokom izvođenja letova nad neutralnim vodama Japanskog mora.

"Dva Tu-95MS strateška bombardera ruskih vazdušnih snaga 23. jula su izvodila planirane letove u prostoru iznad neutralnih voda Japanskog mora", navelo je rusko ministarstvo.

Ministarstvo odbrane je istaklo da avioni nisu narušili granice drugih zemalja i da su leteli u skladu sa međunarodnim pravilima, na više od 25 kilometara udaljenosti od ostrva Dokdo (Takešima) i bez narusavanja vazdušnog prostora Južne Koreje.Zajednički letovi ruskih Tu-95MS i kineskih H-6K aviona preko Japanskog mora i Istočnog kineskog mora nisu usmereni protiv trećih zemalja, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Letovi su obavljeni u sklopu sprovođenja odredbi plana vojne saradnje za 2019. godinu i nisu bili usmereni protiv trećih zemalja, saopšteno je iz tog Ministarstva. Rusko Ministarstvo odbrane je naglasilo da granice drugih zemalja nisu povređene. Prema podacima o letovima, nije bilo kršenja vazdušnog prostora drugih zemalja, navedeno je u saopštenju.

Južnokorejski avioni dva puta PUCALI na ruske

Povezano

Sve vesti