Konzumiranje tri porcije ribe nedeljno može znatno da smanji rizik obolevanja od raka debelog creva, pokazalo je novo istraživanje.

Stručnjaci sa Oksford univerziteta i Međunarodne agencije za istraživanje raka (IARC) analizirali su ishranu 476.160 ljudi kroz upitnike. Učesnici studije su detaljno odgovarali na pitanja, uključujući i to koliko čest konzumiraju ribu i koju vrstu.

Ispostavilo se da oni koji redovno jedu ribu imaju 12 odsto manji rizik obolevanja od raka creva, nego ljudi koji jedu jednu porciju ribe nedeljno. Preciznije, utvrdili su da ljudi koji jedu oko 350 grama ribe nedeljno imaju znatno manji rizik od obolevanja.

Istraživanje je pokazalo da je svaka riba dobra što se tiče uticaja na zdravlje, ali masna riba je najefikasnija u zaštiti od raka creva. Naučnici ističu i da jedna porcija ribe u proseku ima oko 100 grama, i dodaju da je za zdravlje dobro da jedete barem tu jednu porciju nedeljno.

Smatra se da zbog toga su masne ribe veoma bogat izvor dobrih masti, imaju zaštitni efekat na telo i sprečavaju zapaljenje.

"Pravljenje jednostavnih promena životnog stila može da vam pomogne da znatno smanjite rizik obolevanja od raka creva. Unosite više celih žitarica, vlakana i ribe, vodite računa o telesnoj težini, budite fizički aktivni, izbegavajte obrađene namirnice i ograničite unos crvenog mesa", savetuje Lisa Vajld iz Svetskog fonda za istraživanje raka.

Ove namirnice su krivac za zapaljenje u telu

Ove namirnice su "loše" čak i u malim količinama

Rak creva: Ne zanemarujte ove simptome

Razlog više da jedete povrće